Företaget ägs av en familj från Sundsvall och startades av förre moderata kommunpolitikern Sara Andersson. Idag vill ägarna inte lämna någon annan kommentar än att man hänvisar till konkursförvaltaren.
Klent resultat
Arbetsförmedlingen har varit företagets största kund. När Mittnytt senast granskade Prio1 hade 500 långtidsarbetslösa i Fas3 placerats hos Prio1, men med klent resultat. Bara en handfull hade fått reguljärt jobb efter placeringen.
Prio1 hade långtidsarbetslösa som specialité och blev en av de största i landet på att ta hand om arbetslösa som skulle sysselsättas. Under 2011 fick företaget 13 miljoner från arbetsförmedlingen för att ta hand om långtidsarbetslösa. Företaget har stått i skottlinjen för en ideologisk debatt om fas3 och har kritiserats för att sko sig på arbetslösheten.
Spelat ut sin roll
Enligt arbetsförmedlingen har företag som Prio1 spelat ut sin roll.
– Tidigare hade vi ett stort antal sociala företag i sysselsättningsfasen fas3 men dom har i princip spelat ut sin roll. Idag är sysselsättningsplatserna mer arbetsnära. Dom finns hos mindre företag, hos intresseorganisationer och föreningar där möjligheten att bli anställd är större än hos de sociala företagen, säger Peter Pettersson sektionschef vid Arbetsförmeddlingen.
Mittnytt: Så det som sker är egentligen bra?
– Som vi ser det är det fler som går ut i jobb idag än tidigare och det är ju bra.
Allt färre i sociala företag
Arbetsförmedlingen i Sundsvall har för tillfället 380 långtidsarbetslösa placerade hos olika anordnare. Trenden är försiktigt nedåtgående och allt färre av dessa i sociala företag.
– Har man byggt sin verksamhet på att ta emot deltagare från fas3 så är vi en dålig kund och en kund som lyssnar på deltagarna i första hand. Då blir det väldigt sårbart. Det är inte vår uppgift att stå för företagets kundunderlag, säger Peter Pettersson.
Brist på kontroll
Enligt reglerna ska de sociala företagen inte gå med vinst utan pengarna skå återinvesteras i verksamheten. Enligt Arbetsförmedlingen är det emellertid inte deras uppgift att kontrollera att så sker.
– Om det är kommunen eller någon annan myndighet som ska göra detta vet jag inte, men det är inte vår, säger Pettersson.