När vårdvalsreformen geomfördes för fyra år sedan var det meningen att primärvården skulle styras av patienternas efterfrågan. Men enligt Riksrevisionen skapade detta en konflikt med de etiska principer som ska styra prioriteringar i vården. ”När efterfrågan på vård fått styra har relativt friska individer från gynnade samhällsgrupper ökat sin vårdkonsumtion. De etiska principerna ska styra konsumtionen av primärvård till de patienter som har störst besvär och behov.” skriver Riksrevisionen. Kort sagt, friskare och rikare har fått bättre vård.
2010 fanns det i Västernorrland tjugosju vårdcentraler. Idag finns trettiotvå hälso-/vårdcentraler, elva av dessa drivs i privat regi.
Inte fövånad
Primärvårdsdirektören i Västernorrland Markus Kallioinen är inte förvånad över resultaten.
– Det är den här utvecklingen vi också sett, säger han. Men han menar samtidigt att det är förenklat att säga att samtliga förändringar har med de två reformerna att göra.
– Om man tror att man bara löser problemen genom att organisera om, utan att lösa grundproblemet: bristen på läkare, så kvarstår ju problemen, säger Markus Kallioinen.
Riksrevisionen konstaterar i sin rapport också att det inte finns något som tyder på att fria vårdvalet och vårdgarantin lett till minskade kostnader. Inte heller finns tecken på att trycket på specialistvården minskat.
– Näe, den totala vårdkonsumtionen ökar ju. Men trots att man sagt att primärvården ska ta ett större ansvar i vårdkedjan har inte vår andel av budgeten ökat, säger Kallioinen.
Många lindriga patienter
När utvecklingen i Region Skåne och Västra Götaland granskats visar det sig att friska individer gör fler läkarbesök efter det att vårdvalet införts, medan sjuka patienter gör färre.
– På något sätt går det åt fel håll, säger Jan Landahl, riksrevisor till TT.
– Det är allvarligt att prioriteringarna inom primärvården i dag i större utsträckning görs efter patienternas efterfrågan och inte efter vem som är i störst behov av vård. Detta är inte i enlighet med de etiska principer som ska styra vården.
I Skåne var det 1 700 allvarligt sjuka som inte träffade läkare under en tvåårsperiod. Under samma tid tillkom 47 000 nya besökare med lindriga eller självläkande symptom.
Inte lättare träffa samma läkare
Granskningen visar också att det inte verkar att ha blivit lättare att få träffa samma läkare efter reformerna.
– Vi har tittat på diabetespatienter i Malmö, och de får träffa fler olika läkare efter vårdvalet, men vi har inte kunnat gå till botten med förklaringar till detta, säger Henrik Segerpalm, projektledare till TT.
Vårdval och vårdgaranti skulle ge bättre tillgänglighet i primärvården och större makt till individen. Det obligatoriska vårdvalet infördes 2010, då patienterna fick möjlighet att själva välja vårdcentral och privata vårdgivare fick etablera sig fritt.
Såg brister
När Riksrevisionen inledde en granskning i våras hittade man tecken på flera brister. Det var till exempel oklart om vårdvalet hade bidragit till fler vårdcentraler i områden där vårdbehoven är stora. Det fanns även indikationer på att vårdcentraler fattade beslut om insatser baserat på vad som är lönsamt, snarare än patienternas faktiska behov.