Vattenverksamhetsutredningen som tillstattes av den förra regeringen och blev klar i somras föreslår bland annat en nyprövning av befintlig vattenkraft mot dagens miljöbalk. Att verksamheten ska miljöprövas som om det gällde en ny utbyggnad av en helt orörd fors.
”Inte genomförbart”
Förslaget har gjort att de miljöorganisationer som påtalat vattenkraftens påverkan på miljön sett en ljusning vid horisonten men nu vill socialdemokraterna riva upp delar av utredningens förslag.
– Att nypröva all svensk vattenkraft enligt miljöbalken, det är inte genomförbart som vi ser det. Det skulle innebära betydande inskränkningar i vattenkraftproduktionen, det säger partiets energipolitiske talesman Ingemar Nilsson (S) från Västernorrland.
Trygg elproduktion
Det regelverk som styr en stor del av den befintliga vattenkraftens miljöpåverkan kom i många fall till för snart hundra år sedan och uppfyller inte kraven i dagens miljöbalk. Tillstånden ger i många fall rätt att strypa flödet helt och skapa torrfåror som ger en livlös miljö utan möjlighet för vattenlevande arter att vandra eller ens existera. Vattenverksamhetsutredningens förslag innebär att kraftproducenter till exempel kan tvingas att leda mindre mängder vatten förbi dammar och återskapa visst flöde i torrfåror men kan också få effekten att små, ineffektiva kraftverk med stor miljöpåverkan tvingas att rivas på grund av olönsamhet.
– Vattenkraften ska ta de biologiska och miljömässiga hänsyn som är möjligt men det ska balanseras mot en säker och trygg elproduktion i Sverige, svarar Ingemar Nilsson på frågan om det inte är rimligt att vattenkraften ska miljöanpassas.
Oroas av utspel
Älvräddarna som hoppats mycket på vattenverksamhetsutredningens förslag är oroade över Nilssons utspel.
– Vi är medvetna om att vi behöver svensk vattenkraft, den är oerhört viktig för det svenska samhället men däremot måste den miljöanpassas precis som all annan energiproduktion, säger Älvräddarna ordförande Christer Borg.
Borg menar att det handlar om en förlust på 1,5 till 3 terrawatt timmar som försvinner under loppet av 20 till 30 år och att det kommer att kompenseras av ökande nederbördsmängder.
– Alla klimatscenarior, som också ligger till grund för svensk klimatpolitik, pekar entydigt på att vi i Sverige 2050 kommer att få någonstans omkring ytterligare 5-6 terrawattimmar vattenkraft på grund av av mera nederbörd jämfört med idag, menar Christer Borg.