Sexterapeut frias

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten friar den 55-årige man från Örnsköldsvik som tidigare dömts till 10 månaders fängelse för att utnyttjat tre kvinnor sexuellt.

Det var under tiden mannen jobbade som alkohol- och drogterapeut på Örnsköldsviks kommun som han misstänktes utnyttjat tre kvinnliga patienter sexuellt.

Terapeuten dömdes i november förra året av Ångermanlands tingsrätt till fängelse i tio månader för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Han dömdes även att betala totalt 215 000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

Sexterapeuten

Hovrätten friar

Men Hovrätten för Nedre Norrland meddelade idag att de ogillar åtalen och att mannen inte heller ska betala skadestånd. 

Hovrätten konstaterar att han genomfört sexuella handlingar med samtliga tre kvinnor och att han överträtt gränsen för vad som var tillåtet för den befattning han hade.

Inga påtryckningar

Hovrätten säger dock att det inte framgått av handlingarna att han inför och under de sexuella handlingarna har utsatt någon för påtryckning att delta i de sexuella aktiviteterna. Kvinnorna har inte heller sagt att de känt sig pressade vid träffarna.

En av kvinnorna ska dock ha mått så psykiskt dåligt att hon fick en kollaps i anslutning till en händelse. Enligt Hovrätten är det dock inte tydligt att det berodde på de sexuella aktiviteterna i sig utan insikterna om konsekvenserna av vad som hänt som fått kvinnan att må dåligt.

För att 55-åringen ska kunna fällas till ansvar för de åtalade brotten krävs att han allvarligt missbrukat den beroendeställning kvinnorna haft till honom och enligt Hovrätten är det inte så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexterapeuten

Mer i ämnet