Skyddas från tvångsgifte

Uppdaterad
Publicerad

För att skydda en 15-årig flicka från tvångsgifte och hedersvåld har socialtjänsten i Sundsvall tvångsomhändertagit henne.

En minderårig flicka i Sundsvall har omhändertagits på grund av risk för tvångsgifte och hedersrelaterat våld. Ärendet är unikt. Det är första gången som Sundsvalls kommun begär att ett barn skyddas från att bli bortgift:

Socialtjänsten har haft kontakt med familjen tidigare och uppgifterna om tvångsgifte framkom efterhand. Det är Förvaltningsrätten som beslutat om omhändertagandet, på begäran av Sundsvalls kommun.

LVU-lagen om vård av unga

Det är LVU, lagen om vård av unga som tillämpats. Den gör det möjligt för myndigheter att omhänderta barn som far illa. Eller som lagtexten säger ” Vård skall beslutas om det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas.”

Allvarligt hot

Flickan som är placerad i ett familjehem i en annan kommun, anses leva under ett allvarligt hot.

– Jag vet att polisen också har ett ärende i fallet, säger Annika Backström på Socialtjänsten.

Hotet bedöms framför allt komma från den tilltänkte mannen, säger man på Socialtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.