Socialtjänsten jämförs med Titanic

Uppdaterad
Publicerad

Ett sjunkande skepp. Så beskrivs Socialtjänsten i Sundsvall. Det framgår i en ny rapport från Kommunhälsan. Rapporten innehåller svidande kritik mot den högsta ledningen.

För en vecka sedan vädjade socialsekreterarna i Sundsvall till politikerna om hjälp. De signalerade att verksamheten är i kris. Många har slutat och man hinner inte ge utsatta barn, unga och vuxna hjälp i tid, menade de.

Nu kan Mittnytt berätta om allvarliga arbetsmiljöbrister i den högsta ledningen. En rapport från Kommunhälsan visar att det finns skarp kritik från cheferna i förvaltningen mot de högst ansvariga. Rapporten är daterad januari 2015. Men när vi först begärde ut den hos kommunstyrelsen fanns den inte diarieförd. Dagen efter registrerades den och vi fick efter några dagar en version där en del av materialet var överstruket, med hänvisning till sekretess.

Socialtjänsten i kris

”En av handlingarna är maskad, med hänvisning till sekretess i personalsocial verksamhet och företagshälsovårdsverksamhet (25 kap. 1 § och 39 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen)”, skrev kommunjuristen Eva- Lisa Järvinen på koncernstaben till oss.

”En ständig kamp”

Men nu har vi, på annan väg, kommit över den ursprungliga texten. Där framgår en rad allvarliga brister som cheferna i organisationen riktar mot den högsta ledningen. Det framgår att det är ”ensidigt fokus på ekonomiskt resultat” och att det är en ständig kamp att kunna leda och utföra sitt uppdrag. Man beskriver kränkningar och det beskrivs till och med som att befinna sig i ett ” rasande inbördeskrig.”

– Arbetsgivaren har fått ett uppdrag att räta upp det. Funkar inte det, så får man gå vidare. Vi har inte sett någon plan på det här än. Signalerna har varit att det inte har fungerat en tid, säger Robin Fångsjö ordförande på fackförbundet Vision i Sundsvall.  

Han säger att det är många pusselbitar som hänger ihop, politik, ekonomi och ledning.

– Det är ingen roddbåt man ska vända på. Det här är en oceanångare, säger Robin Fångsjö.

Ökad splittring

Fler saker som framkommer i Kommunhälsans rapport är:

– Otydligt ledarskap

– ”Alla viktiga frågor skjuts på framtiden”

– Otydliga mål från politiken och socialdirektören

– Splittringen har ökat

– Enda målet är en budget i balans

– Man upplever sig motarbetad, påhoppad och kränkt i sitt arbete

– Organisationen kallas ibland för ”Titanic”

– Uppgiven stämning. Många har tystnad.

– Rädsla för att förlora jobbet om man är obekväm

– Tillit och tilltro måste ersätta misstroende och överdriven kontroll

Pressad situation

Kommundirektör Stefan Söderlund säger att socialtjänsten har ett svårt uppdrag och en pressad situation och han säger så här om rapporten.

– Om man ser på resultatet kan vi konstatera att vi behöver göra ett arbete inom ledningsgruppen. Naturligtvis är ledningen otroligt viktig för att skapa förutsättningar för organisationen i övrigt. En fungerande ledning är ju helt nödvändig.

Sekretessprövning

I den version av rapporten som vi fick ut från kommunen hade alltså delar av kritiken strukits över. Till exempel tyckte de ansvariga på kommunen att uppgiften om att – man upplever otydliga mål från politiken och socialdirektören skulle sekretessbeläggas, och inte nå allmänheten. Man kan undra varför?

-  Det kan jag inte svara på. Jag har inte varit med i sekretessprövningen men så här spontant känner jag inte att det är någon uppgift som är känslig att lämna ut,  säger kommundirektör Stefan Söderlund.

Turbulent tid

I rapporten framkommer också att en del upplevde att man för cirka två år sedan jobbade med helhetssyn och tydliga mål. Dialogen beskrivs som mer öppen och mer tillåtande. Socialnämnden har länge haft stora ekonomiska bekymmer och den förre socialdirektören Peter Löthman fick sluta 2013. Då utsåg kommundirektör Stefan Söderlund Torbjörn Stark till ny socialdirektör.

Målet var bland annat att säkra en god kostnadsstyrning och kontroll och att säkerställa medarbeternas delaktighet. Men problemen tycks hopa sig. Ekonomin är fortfarande problematisk. I december var underskottet 132 miljoner kronor och verksamheten signalerar nu om allvarliga brister i arbetsmiljön.

– Man får en bra ekonomi om man har en bra verksamhet, säger Robin Fångsjö på fackförbundet Vision.

Politiker vill inte kommentera

Men den nya ordföranden i Socialnämnden vill inte ställa upp på någon intervju om ansvaret för hur det fungerar i den skattefinansierade verksamheten hon är vald att företräda.

– Det är en intern angelägenhet att de ska ha en bra arbetsmiljö. Jag ställer inte upp på någon intervju i det här läget. Den här processen måste få ta sin tid, säger nämndsordföranden Malin Larsson (S) per telefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet