Patienter kan glömmas bort

Uppdaterad
Publicerad

I 15 månader fick Sture Tjärnlund i Sollefteå vänta på att operera bort en elakartad tumör.

– Jag har sökt vård för cancer och blev nekad. Det är beklämmande, säger Sture Tjärnlund.

En dag upptäckte Sture Tjärnlunds fru att Sture hade ett födelsemärke på ryggen som växte. Det skulle visa sig att Sture fått hudcancer. Men i stället för att snabbt bli undersökt och få vård började en långdragen karusell med väntetider, remisser och telefonsamtal.

– Första tiden gick jag i den tron att det var bra. Men på hösten blev jag skraj och såg att det drog ut på tiden och att man blev nonchalerad när man sökte vård, säger Sture Tjärnlund.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Fick besked om att det var ofarligt

Sture sökte vård i september 2011. Han fick då träffa en sjuksköterska som sa att hudförändringen på ryggen var ofarlig. Men födelsemärket fortsatte att växa och Sture kontaktade åter sjukvården i april 2012 och fick då höra att han stod på en väntelista.  

Först i september 2012, ett år efter första kontakten med sjukvården, blev Sture undersökt.

– Då fick jag komma till en läkare på vårdcentralen som opererade bort det yttersta och hon skickade iväg det på prov, säger Sture Tjärnlund.

En vecka senare kom resultatet.

– Hon ringde mig en kväll och talad om att det var malignt melanom, säger Sture.

Han fick också veta att han skulle opereras samma vecka.

Personalen sjuk

– Jag hörde ingenting så jag ringde till kirurgen och fick där svaret: ”du kan inte få komma hit för hon som ska ge dig tid är hemma och är sjuk”. Sedan gick det en månad till innan en doktor kontaktade mig på kirurgen, säger Sture.

Men inte heller nu blev han opererad utan blev i stället undersökt. Sedan fick han remiss för operation i Umeå. Det hade då gått 15 månader sedan han först sökte vård.

– Varför är det så här? Varför behandlar man patienterna på det här viset?, säger Sture Tjärnlund.

Hälsocentralen har lex Maria anmälts och också fått kritik av Socialstyrelsen. Sture Tjärnlund har också anmält vården till patientnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet