Den så kallade Junselevargen flyttades fyra gånger 2011- 2013 men återvände norrut varje gång innan den försvann. Foto: Naturvårdsverket

Vart har Junselevargen tagit vägen?

Uppdaterad
Publicerad

Vart har Junselevargen tagit vägen? Den frågan ställer sig Länsstyrelsen i Västernorrland efter att vargtiken, och den hanvarg som hon haft sällskap av sedan i höstas, varit försvunna i en månad.

De senaste spårobservationerna efter vargparet i Junsele gjordes i mitten av februari, det bekräftas av Gunnar Ledström på Länsstyrelsen i Västernorrland. Sedan dess har vargarna varit spårlöst försvunna, trots att flera insatser gjorts för att lokalisera paret. Det har visserligen varit skarsnö i området och svåra spårförhållanden men inte heller de samebyar som har renar i området har rapporterat om vargproblem till länsstyrelsen. Nu finns omkring 8 centimeter nysnö i vargreviret och i morgon ger sig länsstyrelsens spårare ut för att göra ett nytt försök att hitta vargarna.

– Vi ska jobba oss igenom området, säger Gunnar Ledström.

Ryssvargen

Förbryllande

Att vargarna varit borta så länge som en månad är ändå förbryllande och skulle inte de närmaste dagarnas spårning ge resultat måste man på allvar börja fundera över vad som hänt vargarna.

– Det finns många sätt att dö för en varg, jag tänker till exempel på det öppna vattnet i Ångermanälven, säger Gunnar Ledström som i nuläget inte vill spekulera i om något brott kan ligga bakom vargarnas försvinnande.

Tjuvjakt största hotet

I samband med det årliga vargsymposiet i Vålådalen i förra veckan konstaterade en av Sveriges ledande vargforskare, Olof Liberg från Skandulv Grimsö, att det största akuta hotet mot vargstammen är illegal jakt.

– Det har forskarna sagt i många år nu, konstaterar Gunnar Ledström.

Junseleparet har flera ansökningar om skyddsjakt hängande över sig men hittills har besluten skjutits upp efter överklaganden och i väntan på avgöranden i olika juridiska instanser.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssvargen

Mer i ämnet