Arjeplogs kommuni Norrbotten är en av många mindre orter i ekonomisk kris. Men nu harmedborgarna börjat hjälpa till med småsysslor för att rädda kommunen. Pengarnaräcker helt enkelt inte till.
– Vi har spikati lite spikar som börjat krypa upp och så har vi bytt räcken, säger Ivan Karlberg.
De sista entusiasterna
I Arjeplogkommun finns en befolkning på knappt 3000 bofasta personer på en ytan som ärlika stor som Blekinge och Skåne tillsammans. Och det låga befolkningsantaletär något som oroar Ivan Karlberg.
– Utan folk blirdet ingen kommun, så enkelt är det. Det har ju gjorts försök att locka hitfolk, ett tag hade man en inflyttningsbonus, men det är väl bara att konstateraatt Norrlands inland är avfolkningsbygd. Vi kanske är de sista entusiasterna,säger Ivan Karlberg.
Byamentalitet efterlystes
Det helastartade med en annons i lokaltidningen där Arjeplogs kommunalråd beskrev dendåliga ekonomin och efterlyste så kallad byamentalitet där alla kunde dra sittstrå till stacken. Och den ekonomiska situationen är akut.
– Inför 2012 sparadevi 10 procent och siffrorna inför 2013 visar att vi måste spara ytterligare 10procent. Och det är klart att det är tungt att genomgå ett sådant stålbad,säger BrittaFlinkfeldt Jansson (S), kommunalråd Arjeplog.
Blandade åsikter i kommunen
Kommunen har tagitfram en lista med saker som medborgarna kan hjälpa till med ideellt som enlösning för att få kommunen att överleva.
– Det kan handlaom att planera blommor, klippa gräs eller reparera vandringsleder. Att fåcentralorten att se någorlunda prydlig ut trots att vi egentligen inte harpengar till det, säger Britta Flinkfeldt Jansson.
Men att arbeta ideellt för kommunen är inget som alla arjeplogsbor kan tänka sig:
– Nej, det kan jag inte tänka mig. Där går gränsen, säger Karin Hellgren.
– Jag går så dåligt så det måste bli något sittande arbete i sådana fall, kanske kan jag räkna kommunens pengar?, säger Nils-Olof Oskarsen.
– Ja, nog kan jag tänka mig det i den mån av tid man har som småbarnsförälder, säger Anna Blomgren.
Men kommunalrådet tycker sig ändå se ett intresse för att arbeta ideellt åt kommunen.
– Vi märker att det finns ett stort engagemang hos människor. Man har fattat att vi har en svår ekonomisk situation. Står vi i valet att plantera blommor eller att en lärare blir arbetslös, då hjälper människor till att plantera blommor.