Kostnaderna för stafettläkarna skenar

Uppdaterad
Publicerad

Politikernas mål var tydligt: Vi ska kapa kostnaderna för stafettläkare i Norrbotten.

Det gick inte alls.

I dag har landstinget tappat kontrollen. Kostnaderna skenar, visar NSD:s och Nordnytts granskning.

I fjol ökade utgifterna med 23 miljoner – operationsverksamheten i Kalix tre gånger om.

Stafettläkare i Norrbotten

Alla som jobbar i landstinget vet att de ska vända på slantarna – ekonomin är pressad, och inom kort kommer ett nytt sparkrav på dryga 200 miljoner kronor.

Men det finns ett konto som heter 4049 i landstingets ekonomisystem, där kostnaderna aldrig minskar. Tvärtom. Konto 4049 är ett okontrollerbart slukhål där skattemedlen används i allt snabbare takt.

Det handlar om landstingschefernas och politikernas eviga huvudvärk – den inhyrda personalen, och framför allt den post som är allra dyrast. Stafettläkarna.

”Det är inte naturligtvis inte bra”

Landstingsrådet Kent Ögren (S) var åren 2004–2005 med om ett ambitiöst försök att skära ner i utgifterna för stafettläkare. Någonstans mellan 25 och 50 procent ville politikerna ta bort.

– Det gick inte särskilt bra, säger han sju år senare.

Det har han helt rätt i. När NSD och Nordnytt begär ut siffror över utvecklingen visar det sig att kostnaderna tredubblats sedan 2004. I dag används både fler och dyrare stafettläkare.

–Det är naturligtvis inte bra, men sen ska man komma ihåg att alternativet är att det står tomt. Då har vi patienter som får problem, säger Ögren.

Mellan 2010 och 2011 ökade kostnaderna med 23 miljoner kronor. Som jämförelse kan vi berätta att landstinget sparade sju miljoner kronor på att flytta operationsverksamheten i Kalix.

Rekrytering av polacker

I flera år har landstinget utfärdat särskilda order: håll igen på stafettläkarna. Trots det har man i varje årsredovisning dystert fått konstatera att kostnaderna ökat. Kent Ögren tycker ändå inte att man tappat greppet om frågan.

–Nej. Den här utvecklingen ser likadan ut i alla landsting.

Skälet till ökningen är en brist på fast anställda läkare. Det där har landstinget försökt att råda bot på genom särskilda rekryteringsinsatser, till exempel att rekrytera polska läkare.

Men Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening, är inte imponerad. Han hävdar att fast anställda distriktsläkare i Norrbotten lämnar sina tjänster för att börja stafetta istället.

Svartholm har dessutom sett prognosen för stafettläkarkostnaderna i år. De närmar sig en ny rekordsiffra – 200 miljoner.

–Det finns tillräckligt med allmänläkare i Norrbotten, men man får inte acceptabla arbetsförhållanden för att jobba som distriktsläkare, säger han.

Ingen som NSD och Nordnytt talat med räknar med att man ska kunna vända utvecklingen med stafettläkare. Landstinget hoppas på den nya läkarutbildningen i Sunderbyn, men samtidigt oroar man sig för kommande pensionsavgångar.

– Om man tänker in de sakerna så kommer det säkert att kosta ännu mer, för oss och andra landsting som har de här höga hyrläkarkostnaderna, det tror jag, säger Ingrid Stridfeldt, personalchef.

Kostnader inhyrd personal NLL i Mkr

2004 – 50,1

2005 – 70,4

2006 – 79,6

2007 – 81,7

2008 – 115,3

2009 – 120,5

2010 – 122

2011 – 145,4

2012 – närmare 200 (prognos)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stafettläkare i Norrbotten

Mer i ämnet