Samson är en av dem som tvingades kliva av bussen.

Flyktingar kastades ut från kollektivtrafiken i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar i Kiruna har systematiskt blivit avvisade från lokaltrafikens bussar av en busschaufför. Nu är chauffören föremål för en polisutredning.

Trots att de har haft giltigt busskort har chauffören vid flera tillfällen tvingat flyktingar att kliva av bussen och även kört förbi hållplatsen när bara flyktingar stått och väntat.

Berättelserna är samstämmiga och Nordnytt har varit i kontakt med många flyktingar som har råkat ut för precis samma sak. Personer med mörk hudfärg har fått kliva av bussen medan ljushyade har fått sitta kvar.

– Chauffören säger gå ut härifrån och jag frågar varför. Chauffören säger gå ut. Det var bara jag och mina kompisar som fick gå av, säger en av flera flyktingar som inte vill framträda med namn och bild.

En av dem väljer att träda fram eftersom han tycker att historien måste komma ut.

– Föraren pekade på svarta personer i bussen, och eftersom jag är svart pekade föraren på mig. Det kändes inte bra då och det känns inte bra när jag pratar om det nu heller, säger Samson.

Många polisanmälningar

I Kiruna är lokaltrafiken avgiftsfri om man har hämtat ut sitt busskort, vilket flyktingarna uppger att de har gjort. Ändå är det en chaufför som har tvingat dem kliva att av bussen, framförallt på kvällstid. Andra flyktingar vittnar om bussar som kör förbi hållplatsen där de stått och väntat.

Idris Abdulwhab har hjälpt flyktingar i kontakter med myndigheter och enligt honom är många chockade.

– De undrar, är det sant att det händer sådana grejer i ett land som respekterar mänskliga rättigheter i hela världen och att alla respekteras och är välkomna, säger han.

Polisen har fått in ett antal anmälningar och en förundersökning har inletts vid Norra Lapplands polisdistrikt. Rubriceringen är tills vidare ofredande, enligt utredningschefen Eva Sjöström.

Petter Hörvall, VD vid Hörvalls buss som kör kollektivtrafiken i Kiruna, säger att händelserna har föranlett personalmöten och vissa personella förändringar. Vad dessa förändringar innebär vill han inte gå in på. Han har också rapporterat åtgärderna till Kiruna kommun.

– Vi tror att det är bra åtgärder och det är också en signal om att vi på kommunen inte accepterar att man särbehandlar olika folkgrupper. Vi vet att de har hanterat frågan och att den berörda chauffören har fått gå, säger Magdalena Wäppling, trafikingenjör, Kiruna kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.