Munkebergs förskola bevakas – igen

Uppdaterad
Publicerad

Munkebergs förskola kommer att polisbevakas idag. Det har polisen och skolchefen i Luleå kommun beslutat. Anledningen är att den man som tidigare riktade hotfulla sms mot förskolan fick släppas mitt under pågående häktningsförhandling vid Luleå tingsrätt.

Det var den 2 oktober som Munkebergs förskola i Luleå fick polisbevakning sedan en man riktat hotfulla sms mot förskolan. Och nu sätts samma åtgärd in igen. Det beslutade skolchefen i Luleå kommun i samråd med polisen på tisdagskvällen.

– Vi har haft ett informationsmöte med föräldrar och polis, och förskolan och skolan kommer att vara polisbevakad imorgon, säger Karina Pettersson-Hedman som är skolchef i Luleå kommun.

Hot mot Munkebergs förskola

I fredags utlämnades mannen från Finlands till Sverige, idag mitt under pågående häktningsframställan framkom det att en miss mellan polisen och kriminalvården har begåtts, vilket gjorde att tingsrätten tvingades släppa mannen på fri fot.

– Enligt vad jag fått förklarat för mig av kammaråklagare Ulrika Schönbeck så upptäcktes det att den så kallade 96-timmars regen överträtts. Vem, hur och varför det blivit så kan jag inte svara på, säger länsvakthavande polisbefäl Catrin Hedqvist till Nordytt.

Mannen utlämnades från Finland i fredags och landade på Arlanda (dvs på svensk mark) strax efter klockan 12:25, vilket då blir tiden för när mannen anhålls av åklagare. Åklagaren måste då lämna en häktningsframställan till tingsrätten, senast klockan 12.00 på tredje dagen efter anhållandet och domstolen måste de i sin tur påbörja häckningsförhandlingen inom 4 dygn, vilket alltså skulle varit senast ca 12.25.

Men dagens häktningsförhandling var bokad för start klockan 15.00, vilket är drygt 2,5 timmar för sent.

Enligt Catrin Hedqvist vid polisen i Norrbotten så ska det ha brustit någonstans i kommunikationen och informationen om att mannen kommit till Sverige har inte nått dem här i Norrbotten.

Fortsatt misstanke

– Misstanken om brott gällande olaga hot kvarstår, trots att han är försatt på fri fot. Polisen kan inte gripa mannen så länge han inte gör något nytt brott, och därmed gör sig skylldig till en ny handling, säger Catrin Hedqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot Munkebergs förskola

Mer i ämnet