Ljudmiljön på förskolorna kan stundtals vara hög och på en avdelning på Seminariets förskola i Luleå har personalen fått hörselskydd sedan man tillfälligtvis ökat antalet barn från 17 till 20.
– Vi har en hel del barn här och det låter, inte alltid, men ibland och då är hörselskydden bra att ha, säger Urban Eriksson, skyddsombud och förskollärare.
Tinnitus, trötthet och stress
Ljudmiljön i landets förskolor är ett problem. Detta stöds av en doktorsavhandling i Umeå där man undersökt ljudmiljön i förskolor.
31 procent av förskolepersonalen, som deltog i undersökningen, har problem med tinnitus.
Trötthet efter arbetsdagens slut och stress var andra besvär som personalen led av. Fredrik Sjödin vid universitetet i Umeå har gjort undersökningen vars resultat presenteras i hans doktorsavhandling i december.
Vad ska kommunerna göra?
– Jag tycker kommunerna ska satsa på att förbättra ljudmiljöerna i förskolorna. Det vi ser i forskningen är att det ger hälsovinster. Folk mår bättre och man stressar mindre.
– Och framför allt att ljudmiljön förefaller vara skadlig för hörseln även om ljudnivåerna inte överskrider gränsvärdena, säger Fredrik Sjödin vid universitet i Umeå som i december lägger fram sin avhandling i ämnet.
Hörselskydd?
– Vi har inte utvärderat hörselskydd utan tittat på andra sätt att förbättra miljön på, säger Sjödin.
Ljudmiljön i fokus
Samtidigt som den kan tyckas absurt att man på en förskola måste bära hörselskydd är skydden till stor hjälp. De avgränsar buller och gör att det, till exempel, är lättare att relativt ostört tala i telefon i en bullrig miljö.
– Även när vi minskar barnantalet kommer jag att fortsätta att använda skydden, säger Urban Eriksson, skyddsombud och förskollärare.
Från fackligt håll menar man att det inom förskolan länge varit fokus på annat än ljudmiljön.
– Vi har tittat på det när folk fått en hörselskada men då är det för sent. Och vi måste också titta på det här från barnens håll. För det är ju dom som ska vara här den längsta tiden, säger Ewa-May Hedenström, ordförande för Lärarförbundet i Luleå.
Bra arbetsmiljö
Fredrik Sjödin vid universitetet i Umeå anser att försiktighetsprincipen är viktig när det gäller just barn. En förbättring av ljudmiljöerna påverkar barnen positivt, menar han.
- En bra arbetsmiljö för personalen gynnar givetvis barnen. Och sedan är det ju också så att barnen är den primära ljudkällan och vi kan anta att de har en högre exponering än dom vuxna.
– Upplever personalen att det är problematiskt kommer barnen också att göra det.