Annika Högström, grundare av Läkarjouren i Norrland, tycker att hennes bolag får väldigt bra respons från de landsting man har avtal med. I fjol betalade landstinget i Norrbotten 49 miljoner kronor till hennes bolag för inhyrd personal. Foto: Pär Bäckström

Miljoner i vinst

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget sparar, men de stafettläkarbolag som gör affärer med landstinget ser ljust på framtiden. Läkarjouren i Norrland delade ut fyra miljoner till sina två ägare i fjol.

– Det är mycket, säger Annika Högström, grundare och vd.

I torsdags började landstingsstyrelsen arbeta med det stora paketet besparingar på totalt 255 miljoner kronor som ska tas hem i verksamheten.

Stafettläkare i Norrbotten

Samtidigt kom siffror på att stafettläkarkostnaderna förväntas öka ytterligare – från cirka 145 miljoner till 161 miljoner.

Företagen går bra

Men samtidigt som landstinget försöker hålla igen så går flera av de bolag som hyr ut läkare till landstinget väldigt bra:

”Utvecklingen har varit väldigt positiv. Psykiatrika växte med hela 75 procent under 2011” skriver bemanningsbolaget Psykiatrikas chef Johnny Kreft i företagets senaste årsredovisning.

”Dedicare förväntar sig att den framtida efterfrågan på våra tjänster fortsättningsvis kommer att vara god” meddelar uthyrningsföretaget Dedicare.

Både Psykiatrika och Dedicare hör till större koncerner, NGS group och Poolia.

Men många av de bolag som hyr ut till landstinget i Norrbotten är fåmansföretag. Det mest framgångsrika exemplet är Luleåföretaget Läkarjouren i Norrland, som dominerar uthyrningen till landstinget. I fjol fakturerade man 49 miljoner kronor.

–Det kan dels bero en prisfråga, och sedan att vi kunnat leverera de specialiteter som man velat ha, säger Annika Högström, vd och grundare av bolaget.

Läkarjouren i Norrland har de senaste åren haft en vinstmarginal på nära nio procent –klart över snittet för branschen som enligt Högström ligger på mellan 5 och 7 procent.

–Ja, det är viktigt att ha väl fungerande processer. Att ligga där är rätt rimligt, säger Annika Högström.

Aktieutdelning efter inkomster från NLL

Läkarjouren har avtal med 15 landsting över hela Sverige, och bolagets vinster innebär att Annika Högström och bolagets andra ägare Per-Eric Rutfors kan göra aktieutdelningar. I fjol tog de ut fyra miljoner kronor ur sitt bolag.

–Det är mycket. Men vi har hållit på i 24 år också. Ett företag måste gå med vinst, säger Annika Högström.

Hon fortsätter:

–Vi känner oss uppskattade och jag tycker att vi från de olika landstingens sida får en positiv feedback då det gäller den kompetens som vi har levererat.

Det är inte bara Läkarjouren som delat ut vinster det senaste verksamhetsåret. Ur Skandinavisk hälsovård, det bolag som fakturerar näst mest av landstinget, gjorde ägarna en aktieutdelning på 2,5 miljoner kronor.

-------------------------------------------------------------------------------------

FAKTA

Så här mycket har landstinget betalat till Läkarjouren de senaste fem åren:

2011: 49,1 miljoner

2010: 47,4 miljoner

2009: 52,7 miljoner

2008: 49,6 miljoner

2007: 35,7 miljoner

Totalt: 234,5 miljoner

Topplista över dom bolag som hyrde ut personal till landstinget 2011 – om man tittar på hur mycket dom fakturerat:

1. Läkarjouren i Norrland AB: 49,1 miljoner

2. Skandinavisk hälsovård AB: 20,7 miljoner

3. Proffice Care AB: 9,2 miljoner

4. Vik-Team APS: 8,2 miljoner

5. Läkartjänst i Linköping AB: 6,5 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stafettläkare i Norrbotten

Mer i ämnet