Muslimprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska norrbottningarnas inställning till muslimer kartläggas.

-Det är väldigt viktigt att låta norrbottningarna själva komma till tals om vad man tycker och tänker, säger Anna Waara projektledare Sensus.

Det är Sensus studieförbund Norra Norrland och Norrbottens Islamiska Center (NIC) som ligger bakom projektet. Anna Waara som själv konverterat till muslim är projektledare. Hon tycker det är viktigt att det är norrbottningarna som tycker till  istället för att Sensus ska ta upp villka behov och problem som finns i Norrbotten.

-Tanken är norrbottningarna själva ska säga vad de tycker är problematiskt och vad som är bra.

Även om det första spadtaget kan ligga en bit in i framtiden så kan Europas nordligaste byggda moské bli verklighet i Luleå. Och i samband med att Norrbottens islamiska center fick bygglov steg också oron eftersom man vet att spänningar i samhället brukar öka vid moskébyggen.

-Man ser mycket om muslimer och man hör mycket om islam men man kanske inte känner så många muslimer och har de beröringspunkterna.

-En moské kan vara en kulturell mötesplats, en källa för information och kan fungera som fritidsgård – jag tror att det är få människor i dag som vet vilka möjligheter som finns och hur det kan berika det norrbottniska samhället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.