Barn börjar normalt prata vid 10 till 15 månaders ålder. Till en början går det trögt, men redan tre, fyra månader senare är ordförrådet uppe i cirka 50 ord, något som har ökat till runt 200 ord vid 18-30 månaders ålder. Sexåringen, däremot, klarar av hela 14 000 ord, något som ökat till cirka 50 000 ord i slutet av högstadiet.
Tack vare forskning kring olika språkstörningar och dyslexi har forskarna identifierat ett område på kromosom tre som tycks spela en avgörande roll för språkets utveckling.
Forskarna har framför allt intresserat sig för en gen vid namn ROBO2, som tillverkar ROBO2-protein. Detta protein tycks ha en avgörande betydelse för att barnet ska kunna forma ljud och utveckla ett språk.
Forskare vid University of Bristol kan nu visa att det finns ett direkt samband mellan olika genetiska variationer i och i närheten av denna gen, och antalet ord vid 15-18 månaders ålder, det vill säga strax efter det att barnet har börjat prata.
-Forskningen hjälper oss att förstå de genetiska faktorer som är inblandade i den tidiga språkutvecklingen, säger Davey Smith, en av forskarna bakom studien som presenteras i Nature Communications.