I Australien kunde man under onsdagen beskåda en total solförmörkelse, den första på 1300 år.

Många lockades till solförmörkelsen

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 mars inträffar en ovanlig solförmörkelse i våra nordliga trakter. Med rätt utrustning kan vem som helst fånga fenomenet på bild. Och många gick ut för att titta när den väl kom.

Att titta rakt på solen är förknippat med fara med det går att fota solförmörkelsen.

– Man behöver inte vara proffs. Däremot måste man vara försiktig eftersom man lätt kan skada sina ögon eller sin utrustning, säger Östersundsfotografen Göran Strand.

Sedan ett par år tillbaka har han specialiserat sig på rymdfotografering och bland annat publicerats i National Geographic. När solförmörkelsen äger rum på fredag kommer han att befinna sig på plats på Färöarna, där helgens förmörkelse är total – det vill säga att månen täcker hela solen under två minuter. Uppdraget: Föreviga fenomenet för Färöarnas turistbyrå.

– Jag har fotat flera partiella solförmörkelser tidigare, men ingen total. Det blir riktigt spännande, säger han.

Speciellt filter

Att titta rakt på en solförmörkelse är inte en god idé, varken med ögonen, kikare eller kamerasökare. Särskilda solförmörkelseglasögon rekommenderas. Det väcker förstås frågor kring om och hur förmörkelsen egentligen kan fotograferas. Enligt Göran Strand är förnuft och aktsamhet det allra viktigaste för den som vill klistra in fenomenet i fotoalbumet.

Hans tips är att använda filter, gärna ett speciellt solfilter för att inte riskera ögonen, och teleobjektiv för att komma nära. Det är också viktigt att vara uppmärksam på vädrets förändringar och att testa sig fram.

Bäst vid elva

I Sverige är fredagens solförmörkelse partiell, vilket innebär att stora delar men inte hela solens yta kommer att täckas av månen, till skillnad från på Färöarna och Svalbard, där den är total. I Skåne glider månskivan in över solen vid 9.43, i norr dryga kvarten senare. Som bäst är förmörkelsen enligt experterna vid elvatiden. Nästa gång svenskarna har chans att se, eller föreviga, en lika bra solförmörkelse är inte förrän år 2039.

– Det är väldigt vackert. Så jag tycker absolut att man ska ta tillfället i akt, säger Göran Strand.

Fakta: Fotografera solförmörkelsen

”Astrofotografen” Göran Strand, specialiserad på rymdfoto, har ett par tips till den som vill fotografera solförmörkelsen utan att riskera ögonen:

 * Var försiktig.

 * Använd filter, gärna solfilter som finns att beställa från astrobutiker. Andra alternativ är svetsglas och en del CD-skivor. Om du använder kikare eller teleskop ska solfiltret sitta framför objektivet. Ett vanligt så kallat fotografiskt ND-filter (gråfilter) har alldeles för svag dämpning för att användas som solfilter.

 * Använd teleobjektiv för att komma nära solen och då bättre se förmörkelsens hela passage – med filter. Utan filter gör man bäst i att fotografera med vidvinkel.

 * Har du tillgång till en kikare eller ett teleskop kan du projicera bilden av solen på en plan yta och följa förmörkelsen där. Det är bekvämt och tillåter att flera kan se bilden samtidigt.

 * Följ väderprognosen. Skulle det bli mulet, var beredd på att förflytta dig för att hitta luckor bland molnen.

 * Ta många bilder. Testa dig fram för att se vilka exponeringar som fungerar bäst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.