– Det ser mer mörkt än ljust ut. Det säger Tomas Sevä, renskötare i Muonio sameby.

Rennäringen hotas av kollaps

Uppdaterad
Publicerad

15.000 årsarbeten riskerar att försvinna när renskötseln hotas. Få unga vill ta över. Det visar ny studie.

Rennäringen är på väg mot en kollaps. Det menar flera aktörer inom rennäringen i en förstudie som presenterades i Tärendö idag.

Förstudien, som gjorts på beställning av Länsstyrelsen i Norrbotten, Pajala kommun och det lokala näringslivet, bygger bland annat på intervjuer med renskötare, myndigheter, kunder och leverantörer till rennäringen. Och förhoppningen från projektledaren Bengt Eriksson är att visa på den ekonomiska betydelse som rennäringen har.

– Jag har försökt lyfta fram den enorma betydelse som rennäringen utgör. Både som skattebetalare och näringsidkare i Norrlands inland. För vi måste få människor att vilja leva och bo i Norrlands inland. Och där är rennäringen den största enskilda arbetsgivaren, säger Bengt Eriksson.

Rovdjuren

Rennäringen i norra Sverige och Finland står inför stora utmaningar och det talas till och med om en stundande kollaps. Det handlar bland annat om försämrade betesförhållanden som leder till lägre slaktvikter och svag lönsamhet. Dessutom har antalet rovdjursdödade renar ökat enligt förstudien.

– I flera delar av Sverige finns det samebyar som redan idag befinner sig på gränsen till kollaps, säger Tomas Sevä, Muonio sameby.

Vad innebär det för er renägare?

-Det är ett merarbete och en jobbig tid att hela tiden försöka hitta lösningar på problemen. Vi skulle behöva hjälp från politikerna, men det verkar vi inte få.

Svårt locka unga

Studien visar på flera problem som tillsammans leder till att framtiden för renskötseln ser problematisk ut. Det största hotet är rovdjur. Mellan 15 och 20 procent av renarna i Sverige dödas eller skadas av rovdjur enligt rapporten. Slaktvikten på djuren minskar och dåligt bete vintertid gör att kostnaderna för stödutfordring ökar.

De sammantagna problemen gör också att de är svårt att locka unga till braschen.

– Det finns få som har råd och vill jobba med rennäring. Många yngre bär ett tungt ansvar. De har ett tryck från sina familjer att hålla igång rennäringen men man förstår de som väljer andra jobb med bättre betalt och bättre arbetstideer. Det säger projektledare Bengt Eriksson.

Varför är det viktigt med en fungerande rennäring?

– Den är viktig för inlandets fortlevnad. Om rennäringen försvinner så försvinner arbetstillfällen vilket innebär att mataffären, sjukvården, skolor och annat försvinner. Hela infrastrukturen bygger på att det ska bo människor som jobbar där. Rennäringen ett starkt varumärke för turismen i Sverige, säger Bengt Eriksson.

Hur ser lösningen ut?

– Det handlar inte om ersättning, att man ska få mer betalt när rovdjuren tar renarna utan man måste få en balans i rovdjursbeståndet, säger Bengt Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.