Tunga moln över landstingshuset i Luleå. Foto: Pär Bäckström

Rustar för strid mot kostnadsökningarna

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Norrbotten är inte ensam om ökande utgifter för stafettläkare. I fjol kostade stafetterna 2,1 miljarder kronor i Sverige, visar NSD:s och Nordnytts kartläggning.

Men nu vill Sveriges kommuner och landsting, SKL, vända utvecklingen.

I fjol ökade kostnaderna för stafettläkare med 336 miljoner kronor i Sverige, enligt vår enkät till alla landsting och regioner i Sverige.

Stafettläkare i Norrbotten

Och det stigande behovet har gjort att SKL ska hjälpa landstingen att få ner användandet av stafetter, som 2011 kostade dryga två miljarder.

Två miljarder kronor

– Det kostar att ha egna läkare också. Två miljarder är inte en merkostnad, men en del av det är en merkostnad. Jag vill dock tona ner kostnadsproblematiken till förmån för kvalitetsaspekten, säger Göran Stiernstedt, chef på SKL:s avdelning för vård och omsorg.

Med det menar han att stafettläkare innebär en brist på kontinuitet. Som i fallet med Marina Eliasson i Kiruna. Hon har i år fått träffa nya läkare varje gång hon besökt sin vårdcentral.

Landstingen i Sverige försökte 2003 införa ett hyrläkarstopp, men den gången sprack det då ett landsting hoppade av. Nu vill SKL hitta ett helt batteri av åtgärder som ska hjälpa till att minska behovet av hyrläkare.

– Det blev en radikal minskning när man tog i det förra gången. Nu är det dags för ett nytt tag, säger Göran Stiernstedt.

Exakt vad det handlar om är inte klart ännu, men landstingsrådet Kent Ögren (S) har ett förslag, som diskuterats inom SKL:

– Att vi inte anställer läkare som har en fast arbetsgivare i något annat landsting. Det kan vara ett sätt att minimera intern stafett mellan landstingen, säger han.

Vill minska beroendet

Landstingsdirektör Gunnar Persson uppger att personaldirektörerna i alla landsting har fått i uppdrag att ta fram både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder för att minska stafetterna. Förslagen ska komma efter sommaren.

– Det kan handla om att använda befintlig personal på ett effektivare sätt. Kan andra yrkesgrupper göra mer av vårdarbetet? Vi har en klar ambition att vi vill minska beroendet av bemanningsföretag, säger Gunnar Persson.

Göran Stiernstedt på SKL anser att det viktigaste är att det utbildas fler läkare, framför allt inom primärvård och psykiatri. Även om landstingen aldrig kan bli helt fria från stafetter hoppas man kunna minska användandet rejält.

I Norrbotten finns det redan exempel på att man kan minska antalet stafettläkare. Ortopeden i Sunderbyn siktar på att klara sig med egna läkare från och med i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stafettläkare i Norrbotten

Mer i ämnet