Luleå kommuns nolltolerans mot klotter och graffiti i gångtunnlar, med vissa undantag, har alltså fått tragikomiska konsekvenser.
Den gatukonst som dåvarande parkchefen Göran Sundqvist beställde och betalade för 1991 har kommunen nu sanerat bort med en högtryckstvätt och sedan målat över med grå färg.
– Vi vet att det handlade om gatukonst, men den var överklottrad. Dessutom hade den målats med en akrylatfärg som fick tunnelväggen att börja vittra sönder, säger kommunens klottersamordnare Ove Karlsson.
Skillnad på konst
Det var Dennis Eriksson, graffitikonstnär och illustratör som gjorde beställningsjobbet åt kommunen för 23 år sedan och han blev mycket förvånad när han såg att hans gatukonst spolades bort.
– Jag såg inslaget på Nordnytt och jag tycker att det är lite komiskt att det var kommunens egen konst som man tog bort. Visst känns det tråkigt. Den har fått vara där i 23 år och folk verkar ha tyckt om den, enligt flera Facebook-trådar jag läst, säger han.
Dennis Eriksson tycker att saneringen visar att det är skillnad på konst och konst.
– Så här hade de inte gjort om de beställt en målning av exempelvis Kukkolaforsen. Då hade de tagit kontakt med konstnären i förväg och kanske bett honom göra ett annat verk, säger Dennis Eriksson och fortsätter:
-Det är lite tråkigt att ta bort min gatukonst och ersätta den med ingenting. En helt grå tunnel, det är totalt dödsdömt. Det kommer säkert att bli mycket klotter där när det inte finns en schyst målning på väggen.
Klotter på gång
Och när Nordnytt besökte den gråmålade tunneln så var det många som delade Dennis Eriksson åsikt.
– Jag tyckte att det var bättre tidigare med de fina målningarna. Det kommer säkert att bli en massa klotter i tunneln nu, säger Nelly Pettersson.
– Det var roligare när det var lite färg, det ser snyggare ut i sådana här tunnlar. Det pryder stan på ett fint sätt, men nu är det vitt och fint så då kan man klottra. Jag tycker att det är finare med konst än klotter, säger Joakim Roos.