Lärarutbildningen på Luleå tekniska universitet samarbetar med polisen för att blivande pedagoger ska bli redo att agera.
– ”Den som i sin tjänsteutövning träffar på barn som kan antas fara illa ska anmäla” så står det, mycket enkelt, citerar kriminalinspektör Åsa Sannerborg, vid Polisen.
Personligt ansvar
Lagen är personlig och ansvaret kan inte överlämnas till rektor eller chef. Kriminalinspektör Åsa Sannerborg har barn som far illa som sin hjärtefråga och sedan år 2007 har hon lyckats öka polisens anmälningar markant. För polisen har också varit dåliga på att anmäla trots att de enligt lag är skyldiga, precis som personal i förskola och skola.
Barnomsorgspersonal sämst
Lägst andel anmälningar kommer från barnomsorgen. Kanske kan det skyllas att personalen har tät daglig kontakt med föräldrarna
och att det känns svårare att anmäla när man bygger upp en förtroendefull relation med dem föräldrarna.
– När vi tar det ansvarsfulla jobbet så måste ju det förtroendet vara med barnen, säger Åsa Sannerborg, det måste vara barnen som är i fokus och inte om föräldrarna känner sig kränkta.
Tjänstefel
På lärar- och förskollärarutbildningen har de tagit hjälp av polisens Åsa Sannerborg. Hon föreläser för eleverna om hur man ska möta barn som berättar och hur man som anställd ska agera.
– Det är en lagstadgad skyldighet och då får man vara beredd på att bli utskälld. Och är man då mentalt förberedd och vet att om jag underlåtit att anmäla så hade jag begått ett tjänstefel, då kan man också förklara det för den som klagar. Och det här är en viktig del som jag tar upp på mina föreläsningar.
Tro på barnet
– Barn berättar aldrig det värsta först. De släpper ut lite grand och kollar om du pallar, om du då visar att du står stadigt och är lugn och lyssnar då kan det komma mer, säger Åsa Sannerborg.
Ida Öhman från Klöverträsk går fjärde terminen på lärarutbildningen. Hon funderar på om det är stor skillnad på skolboken och verkligheten.
– Jag tror att man många gånger får en känsla, men att man inte riktigt vågar lita på den, säger Ida Öhman, men jag hoppas att det inte är så jag tänker när det väl gäller utan att jag kommer ihåg föreläsningen och hur viktigt det är att anmäla i tid.
En eller 21 anmälningar
Åsa Sannerborg uppmanar förskole- och skolpersonal att anmäla när man misstänker att barn far illa. Hon påpekar också att man inte måste veta – det räcker med att tro.
– Socialtjänsten plockar inte barn från sina hemmiljöer på en enda anmälan, utan de gör en samlad bedömning.
– Och jag som polis eller förskollärare kan inte veta hur många anmälningar det finns sen förut. Finns det en anmälan eller finns det 21? Det vet vi inte. Och det är inte vårt ansvar att fundera på detta. Utan vi ska tänka att har jag känslan av att ett barn far illa så ska jag agera, säger Åsa Sannerborg.