Den oroväckande trenden med allt fler larm om förgiftningar av paracetamol hänger ihop med att tillgängligheten förbättrats, enligt Läkemedelsverket. Sedan det blev tillåtet att sälja paracetamol utanför apotek i november 2009 har försäljningen ökat och antalet samtal från sjukvården till Giftinformationscentralen (GIC) om paracetamolförgiftningar nästan fördubblats, från 621 samtal 2009 till 1 161 i fjol.
-Vi bedömer att det finns skäl att begränsa tillgängligheten av paracetamol för att skydda folkhälsan, säger direktör Anders Carlsten vid Läkemedelsverket.
Allvarliga biverkningar
Från och med mars nästa år ska därför receptfria värktabletter med paracetamol, exempelvis Alvedon och Panodil, bara få säljas på apotek, enligt verkets förslag. Paracetamol i exempelvis flytande form och brustabletter berörs däremot inte. Tillverkarna har tre veckor på sig att lämna synpunkter.
Paracetamol är ett av Sveriges vanligaste smärtstillande läkemedel. Rätt använt är det säkert, men vid överdosering finns risk för livshotande leverskador.
Anders Carlsten bedömer att allmänheten kommer att ha förståelse för att det inte längre går att köpa Alvedon i snabbköpet. Tillgängligheten kommer inte heller att försämras radikalt, påpekar han.
-I dag har vi ungefär 400 fler apotek jämfört med 2009, och också betydligt generösare öppettider. Det är impulsköpet på bensinmacken som vi vill begränsa.
Fler motåtgärder
Men GIC ifrågasätter om åtgärden är tillräcklig.
-Man kan exempelvis diskutera om smaksatta produkter ska säljas och om de starkare 1-gram-tabletterna behövs på marknaden. Att bara sälja över disk skulle kanske kunna hejda ungdomar som försöker köpa stora mängder, säger Mark Personne, överläkare och verksamhetschef vid GIC.