Tandvården rekryterar personal utomlands

Publicerad

Bristen på sjuksköterskor i Norrbotten är stor. Och situationen liknar till viss del den som tidigare fanns bland tandläkare.

Men tack vare rekrytering utomlands har man kommit till rätta med det problemet och nu tittar man över nästa yrkesgrupp, nämligen tandsköterskor.

Dagens sjuksköterskebrist kan liknas vid den som tandläkarskrået stod inför för ett antal år sedan. Men där har man kommit tillrätta med problemet bland annat genom att rekrytera utomlands. Något som skedde lite av en tillfällighet.

– Det var nyutbildade unga tandläkare i Portugal som, kring millennieskiftet, gick ut i arbetslöshet. De surfade runt på nätet och hittade vår hemsida och såg att vi var i behov av tandläkare. 2002 kom den första portugisiska tandläkaren hit, berättar Jonas Thörnqvist, divisionschef Folktandvården.

Fernando kom först

Det var den unga tandläkaren var Fernando Mota de Almeida, som i dag arbetar som specialisttandläkare i Luleå.

– Jag tog kontakt med landstinget och det ena ledde till det andra...Jag pratade med några kompisar och i november 2002 kom vi hit, säger Fernando Mota de Almeida.

Fernando var först men hans flytt ledde till att fler och fler fick upp ögonen för Norrbotten och i dag kommer närmare 30 procent av länets tandläkare från andra länder, hälften av dem från Portugal, och utan dem skulle man inte klara sig menar Jonas Thörnqvist.

– De finns på i stort sett alla kliniker i Norrbotten och är naturligtvis en mycket viktig del för vår arbetsstyrka.

Rekryterar tandsköterskor

En annan yrkesgrupp som landstinget ser att det kommer behöva rekryteras inom är tandsköterskor. Och också där planerar man att söka sig utanför Sverige:

– Vi tittar på hur ett sådant rekryteringsarbete skulle kunna ske. Jag tror att det finns ett intresse för tandsköterskor att komma hit och jobba, säger Jonas Thörnqvist.

Varje år åker Fernando tillsammans med någon från landstinget till Portugal för att informera om möjligheterna att jobba i Norrbotten. Och svårigheterna är inte att få människor att trivas på jobbet utan att trivas utanför jobbet.

– Det gäller att få människor att trivas utanför jobbet, annars stannar de inte kvar. Norrbotten kan inte erbjuda samma saker som storstäderna, men här finns annat, säger Fernando Mota de Almeida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.