Foto: Från filmen ”I Lodjurets timma”

Thrillerpremiär i Älvsbyn

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen är det filmpremiär i Älvsbyn. Det är den dansk-svenska filmen  ”I Lodjurets timma” som bland annat spelats in i södra Alträsk, som ligger mellan Boden och Älvsbyn.

Changern är psykologisk thriller. En pojke har mördat ett äldre par i norra Sverige och nu sitter han på sluten anstalt i Danmark.

En psykolog gör experiment på anstalten, men det utvecklar sig inte som hon hoppats, och i desperation ber hon en kvinnlig präst om hjälp.

Filmen baserar sig på Per-Olov Enqvists drama med samma namn och det är den danska regissören Sören Kragh Jakobsen som stått för manus och regi. Han har tidigare bland annat regisserat filmatiseringen av Ole Lund Kirkegaards Gummi-Tarzan (1981), dogmafilmen Mifune (1999) och thrillern Det som ingen vet (2008).

Delar inspelade i Norrbotten

Delar av filmen har spelats in i Södra Alträsk, mitt emellan Boden och Älvsbyn och filmpool Nord har lagt en 1 .250.000  kronor i filmen.

-Främsta orsaken till att vi går in i en sån här film är att det är en oerhört stark berättelse, säger Per-Erik Svensson på Filmpool Nord. Det är en väldigt bra regissör, och det är väldigt bra också för de norrbottniska filmarbetarna att få jobba med andra kulturer.

Skådespelaren Börje Ahlstedt spelar morfar i filmen. Samspelet mellan pojken och honom väcker tankar på hur viktigt det är med åtminstone en person som ser en.

”Inget jag, förutan ett du”

-Det finns inget jag förutan ett du, säger skådespelare Börje Ahlstedt, jag kan bara bekräfta mig själv genom andra. Det är på något sätt så att man överlämnar sig själv till en annan människa och i gengäld får man den människan i present till sig själv. Och all religion bygger ju på överlämnandet också. Det slutgiltiga överlämnandet är ju att man överlämnar sig till döden.

Ikväll visas filmen i Älvsbyn och på fredag har den premiär på landets biografer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.