Så ersätter LKAB de drabbade

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade LKAB hur kompensationsmodellen ska se ut i detalj. Runt 10 000 människor kommer att behöva flytta på sig på grund av bolagets gruvbrytning.

I faktarutan kan du läsa hur kompensationsmodellen ska se ut i grova drag.

– Vi vill ge bostadsrättsägare möjlighet att investera i ett nyproducerat och likvärdigt boende på orten. Vi arbetar för att fler ska investera i Malmfälten och har ett antal investerare och byggare som är beredda att bygga både nya hyres- och bostadsrätter, säger Stefan Hämäläinen på LKAB:s hemsida.

– Vi har ställt krav på att få ett likvärdigt boende utan att behöva låna pengar till ett nytt boende men vi kan acceptera en viss högre månadskostnad. Utan veta exakt detaljer så finns det en viss risk att vi kommer att bli besvikna, sa Arild Storeide ordförande i bostadsrättsföreningen Ortdrivaren i Kiruna, till SVT Norrbotten innan presskonferensen.

Fakta: Så här ser ersättningarna ut

De som är villaägare och fastighetsägare kommer att få två val. Antingen ett ersättningshus som är likvärdigt med ditt nuvarande eller en summa pengar som motsvarar marknadsvärdet plus 25 procent.

De som äger en bostadsrätt ersätts med en summa pengar. Ersättningen är ett belopp per kvadratmeter boyta som motsvarar kvadratmeterpriset för en nyproducerad bostadsrätt i Malmfälten och ett tillägg där man utgår från lägenhetens skick och standard.

Företag, myndigheter och organisationer som behöver omlokaliseras ska kompenseras i flera delar. De som äger fastigheten de driver verksamheten i får en ersättningsfastighet. De som hyr blir erbjuden en ny lokal.

Hyr du en lägenhet får du förtur till både äldre och nya bostäder och blir ersatt med hyrestrappning. Hyrestrappningen börjar med nuvarande hyra första året och trappas sedan upp i sju år. Detta sker oavsett hyresvärd.

Källa: LKAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet