”Dags att ta det på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisionen kritiserar gruvbranschen för att inte ha betala kostnaderna för avfallet och vi har i en studiointervju fått länsstyrelsens syn på saken.

Ställs det för låga krav på företag som vill starta gruvor?

– Det Riksrevisionen visar i sin rapport är just det. Och att man kan starta en gruva utan att ha en ekonomisk säkerhet för efterbehandlingen. De krav som ställs är utifrån de lagar och praxis som finns i dag, säger Anna-Carin Ohlsson, enhetschef vid länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Om vi tar Northlands gruva i Pajala, som gick i konkurs efter bara några år- hur långt kommer pengarna för efterbehandling att räcka där?

– Det är omöjligt att säga. Efterbehandling av gruvverksamhet är en ytterst komplex fråga. Det är svårt att veta exakt vilka krav man ska ställa och vilka åtgärder som ska göras. Jag kan omöjligt säga hur långt pengarna kommer att räcka, säger Anna-Carin Ohlsson.

Aitikgruvan

Om vi tar Aitikgruvan, där är ett pågående mål i Mark- och miljööverdomstolen om miljötillståndet. Boliden har efter år av motstånd avsatt 660 miljoner för att städa upp efter gruvan, men enligt Naturvårdsverket kan det behövas nästan lika mycket till. vad säger du om det?

– Det är ett faktum vi står inför. Det är onekligen dags att ta upp de här på allvar. Och det är delvis det som Riksrevisionen pekar på i sin rapport att det finns de här skillnaderna. Det vi gör som tillsynsmyndighet är att se till att man efterbehandlar under tiden som verksamheten pågår, säger Anna-Carin Ohlsson i SVT:s studiointervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.