De senaste dagarna räknar man att cirka 1.000 flyktingar om dagen passerat gränsen mellan Sverige och Finland. Norrlandstågen har varit helt fyllda hela veckan och i Luleå byter man till buss för vidare transport mot Haparanda. Efter att ha tagit sig in i Finland fortsätter flyktingarna till uppsamlingsläger i Kemi.
Vilka är det som tar sig upp genom Sverige till Finland?
– Det är i första hand irakier som har fått uppfattningen om att det är lättare att få politisk asyl i Finland och att det går betydligt snabbare än i Sverige, säger Anders Öhlund, SVT:s reporter på plats vid finska gränsen.
Kan inte ta färjan
Anledningen till att man inte tar färjan från Stockholm till Helsingfors är att där krävs passagerarlistor och identitetskontroll. Det kan göra att det blir tvärstopp för flyktingarna eftersom färjeföretaget kan tvingas betala hemresa och uppehälle för dem som eventuellt inte får stanna i Finland, och därför säger nej till alla. Det här har professor Hans Rosling tidigare rett ut i Aktuellt.
”Formligen exploderat”
Under veckan har 500-1.000 personer kommit till Haparanda varje dag.
– Den här veckan har det formligen exploderat, mot slutet av veckan hade vi 6-7 parallella bussar från Luleå, säger Peter Waara (S), kommunalråd Haparanda.
Land i ekonomisk kris
Samtidigt pågår under fredagen demonstrationer och strejker organiserade av flera fackförbund i Finland, som protest mot regeringens sparplaner. Hur detta kan påverka flyktingsituationen i Haparanda är på fredagsförmiddagen ovisst. Vid 11-tiden väntas den första flyktingbussen anlända.
– Vi har en beredskap nu på vad som händer om Finland skulle stänga gränsen eller om den konflikt som aviserats bryter ut för fullt. Vi kan erbjuda tak över huvudet och har goda kontakter med våra kollegor i Luleå som har lovat att hjälpa till, säger Peter Waara.
Hur många kan ni placera här i Haparanda?
I ett värsta scenario kan det röra sig om 500-1.000 stycken i de lokaler som vi har tillgängliga.
Finland har planerat att öppna en flyktingsluss där man ska kunna ”sortera bort” människor som kommer från vad man kallar ”säkra länder”. Exempelvis albaner kommer att utvisas inom en eller två dagar.
Väcker minnen
Det är inte första gången tornedalingarna får hantera stora mängder människor på flykt. Minnena från andra världskrigets stora flyktingströmmar från Finland in i Sverige har inte bleknat.
– Det var enorma mängder som om över gränsen, så vi har en viss vana att ta emot och visa barmhärtighet med människor i nöd, säger Peter Waara.
På 40-talet kom ungefär 55.000 personer över gränsen. Nu handlar det om 5.000.