Foto: ”Vi lever i ett samhällsklimat där man som ung måste få komma in på sociala medier”, säger skoleleven Emina Heljo.

”Kommer inte att funka”

Uppdaterad
Publicerad

Inom ett par år kan barn måsta be sina föräldrar om lov för att få använda sociala medier. Det enligt EU:s nya dataskyddsperspektiv.

Med EU:s nya dataskyddsdirektiv följer en åldersgräns för att få använda sociala medier. Gränsen är 16 år men med möjlighet att gå ner till en 13-årsgräns. Detta innebär i praktiken att barn måste be sina föräldrar om lov för att få använda sociala medier som Facebook, Instagram och Snapchat.

”Kommer inte funka”

– Det är väl ganska bra så att föräldrar kan ha koll på vad som sker där ute om man är 13 år, säger Josefine Skemark, elev på gymnasiebyn i Luleå.

– Jag hade inte gillat att be om tillstånd även om mina föräldrar skulle ha sagt ja. Samtidigt så händer mycket ute på nätet så jag kan förstå att man vill införa begränsningar, säger Viktor Westling, elev gymnasiebyn i Luleå.

– Jag tror inte att det kommer att funka för vi lever i ett samhällsklimat där man som ung måste få komma in på sociala medier, för att det är en så stor del av vår vardag, säger Emina Heljo, elev gymnasiebyn Luleå.

Forskare sågar lagen

Elza Dunkels som är internetforskare vid Umeå är starkt kritisk till åldersgränser som hon menar inte tar hänsyn till barns rättigheter. Forskningen visar att de tryggaste barnen på nätet är de som har en vuxen att bolla det som sker på nätet med. Och hon ser en fara i att barn som inte har bra förhållanden till sina föräldrar får svårt att be om lov. Det kan i sin tur kan innebära att de barnen döljer sina konto för föräldrarna.

– Vad skulle åldersgränser basera sig på?  Vi vet ju inte inget generellt om barn som gör att vi kan säga att efter den här åldern kan barnen hantera olika typer av sociala medier.

Och hon hänvisar till näthatsdebatten där fullvuxna människor med jobb och familj inte kan hantera sociala medier.

– Det här har inte med ålder att göra utan vi får hitta andra sätt att skydda barnen på. Det här blir bara en pappersversion av skydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.