Inrikesminister Anders Ygeman (S) om beslutet att införa gränskontroller. Foto: SVT

Måste fortsätta vidta åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

–Vi är naturligtvis lättade över att en person har gripits, men terrorhotbedömningen kvarstår, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

–Vi är naturligtvis lättade över att en person har gripits, men terrorhotbedömningen kvarstår. Den är fortfarande på en hög nivå, sammanfattar inrikesminister Anders Ygeman (S).

–Vi har en allvarlig situation i Sverige. Vi ska inte bortse från det. Vi måste fortsatt vidta åtgärder för att vi ska kunna leva i ett tryggt och fritt Sverige, säger han.

Att det förhöjda terrorhotet i Sverige ligger kvar, trots gripandet i Boliden, förklarar inrikesminister Anders Ygeman med att höjningen gjordes av mer än en orsak.

–Det beror på att det inte bara var den informationen som man hade som var grunden till att man höjde terrorhotet. Det var en samlad bild av den underrättelseinformation man hade, händelserna i Paris, modus och målval i Paris och den här konkreta informationen som ledde till att en person anhölls i sin frånvaro, misstänkt för att planera terrorattentat, säger Ygeman.

/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.