Pensionärer räddar SFI-undervisning

Publicerad

Pensionerade läraren Magnus Leijer är en av de ålderspensionärer som bär upp SFI-undervisningen i Kiruna.

I Kiruna räddas bristen på behöriga SFI-lärare av pensionärer som kommer tillbaka och arbetar och av pensionerade lärare som gör en ideell insats.

Det äkta paret Magnus Leijer och Ingegerd Turesson är båda pensionerade lärare som har valt att en gång i veckan träffa en grupp svenskastuderande invandrare. De säger att det är något av veckans höjdpunkt.

#flykt

Det gör det i alla fall inte för pengarna. De får nämligen inga. Deras insats i att undervisa invandre är helt ideell.

Och det handlar mer om samtal än om regelrätt undervisning. Det kallas konversationsstöd och ska vara både språkövning och ett tillfälle ta upp företeelser i det svenska samhället som verkar konstiga.

-- Vi försöker vara så familjära som möjligt utan att vara närgångna. Vi försöker behandla dem som våra gamla vänner, säger Magnus Leijer.

Det är åtta pensionärer som har valt att hjälpa till som konversationsstöd i Kiruna. Samtidigt är det andra pensionärer som räddar upp den ordinarie undervisningen i Svenska för invandrare.

-- Vi har flera pensionerade lärare som jobbar, inklusive jag själv, som tycker att det är intressant, roligt och spännande att jobba med den här gruppen elever. Vi hade haft svårt att få runt verksamheten utan dem, säger Lars Jonsson som ansvarar för SFI-verksamheten i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet