Fler människor, ökad gränsbevakning, hot mot flyktingboenden – polisen menar att Sveriges flyktingmottagande har förändrat deras arbetssituation så pass mycket att de inte hinner med.
– Vi kan bara göra en sak i taget. Och det innebär att vi måste prioritera hårdare. Det skapar stress både för de som ska utföra jobben men även för de arbetsledare som måste prioritera, säger Jan Johansson, huvudskyddsombud för polisen i region Nord. Den nya arbetssituationen var en av huvudfrågorna på det senaste mötet med polisledningen.
”Många mår inte bra”
Han menar att trycket är hårdast i storstäderna men sedan är det region nord med stora grupper flyktingar som placerats i glesbygden som har svårt att klara av uppgifterna:
– Många i personalen mår inte bra. I och med att flyktingarna ofta placeras i tomma lokaler i inlandet där det inte finns poliser eller få poliser så ökar förstås belastningen för oss.
Ansträngd situation
Situationen är ansträngd i hela region nord. I Strömsunds kommun i Jämtland tycker kommunalrådet Göran Bergström (S) att polisen har ett förtroendeproblem framför sig.
– I Jämtland finns nu boenden på över 135 ställen. Det är en gigantisk situation att hantera, säger han. Han menar att svensk polis inte är bemannad efter utryckningstider utan efter befolkning och brott. Det innebär att mer glesbefolkade områden kan bli helt utan polis i perioder.
– Medborgarna har rätt att veta om jag ringer polisen kommer de idag eller imorgon. Vi har flera exempel på att privatpersoner tagit fast brottslingar men polisen har inte möjlighet att komma. Den nya omorganisationen skulle göra att polisen skulle komma närmar medborgarna. Det har vi ännu inte sett något av, säger Göran Bergström.