Först vid lunchtid nådde räddningspersonal fram till platsen är ett postflygplan på väg från Oslo till Tromsø störtade under natten mot fredagen. Det återstår bara små fragment av planet och två piloter saknas. Polis och fjällräddare har tillsammans med militär arbetat på nedslagsplatsen under fredagseftermiddagen. Nu har insatsen avslutats utan att man har fått några konkreta svar på vad som orsakade olyckan, eller vad som hänt med de två piloterna.
– Allt viktigt finns i kratern vid nedslagsplatsen, säger polisens insatsledare David Ögren.
Krater fylld med flygfotogen
Räddningspersonal har ännu inte kunnat undersöka nedslagsplatsen, en krater 50 meter i diameter och 5 meter djup.
– Gropen är fylld av flygfotogen och vi har bara kunnat vara vid kanten, säger David Ögren.
Polis och räddningstjänst gav på fredagseftermiddagen upp hoppet om att någon skulle ha överlevt.
– Vi har nu avbrutit försöken att hitta någon som är vid liv, säger Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen i Norrbotten, till TT.
Insatsen försenades
Insatsen försenades på grund av terrängen och väderförhållandena, med snöstorm och kyla, enligt polisen.
SVT:s team Teuvo Palomäki och Marja Påve nådde olycksplatsen redan vid 10:30-tiden på fredagsförmiddagen.
– Planet har slagit ned högst upp på Oajevágge på 1.000 meters höjd. Som vi kan se är det är det bara ett stort hål i marken där planet slagit ned, berättar Teuvo Palomäki.
”Svårt att nödlanda i det området”
Platsen ligger i otillgänglig terräng cirka 2,5 mil från Ritsem som är närmaste bebyggelse.
– Det finns inga tecken på att maskinen har kanat längs backen. Det verkar som att den har gått rakt ner i backen och kraschat, säger en poliskälla till SVT Nyheter Norrbotten.
Olycksplatsen lokaliserades från luften av ett norskt militärflygplan. Området där flygplanet från bolaget West Atlantic ska ha kraschat ligger oländigt till och förhållandena vid en nödsituation är svåra, enligt Per Grahn, helikopterpilot som har stor erfarenhet av att flyga vid Gällivarefjällen och som själv ska delta vid räddningsinsatsen:
– Det är väldigt svårt att nödlanda där uppe. Det är höga alpina fjäll, steniga dalgångar och fjällhedar. Jag har inte varit uppe till platsen ännu, men jag bedömer att det är mycket svåra förhållanden som råder, säger Per Grahn.
Efter att vraket lokaliserats har ansvaret för att ta sig fram till haveriplatsen övergått till polisen och den svenska fjällräddningen.
Det finns inga vägar nära nedslagsplatsen.
Svarta lådan kan ge svar
Även flygbolaget har skickat ut personal och man koncentrerar sig nu på att hitta den svarta lådan.
– Vi hoppas få svar på vad som orsakat kraschen då.
– Det är med mycket stor sorg jag måste informera om denna incident. Det som inte skall ska och inte får ske har de facto hänt, säger West Atlantics vd Gustaf Thureborn vid en pressträff.
Bolagets största prioritet är nu att stödja anhöriga och anställda, säger han.
En haveriutredning ska göras på olycksplatsen och flygbolaget kommer att bistå utredningen. Bolagets två andra plan av samma typ får stå på marken tills vidare.
Enligt de första uppgifterna från flygbolaget tror man inte att något av godset ombord orsakat kraschen. Man vet inte heller om det är ett tekniskt fel som ligger bakom olyckan.
Polisen rubricerar för närvarande händelsen som brott mot luftfartslagen, men har ingen formellt misstänkt.