Nekades äldreboende – dog av uttorkning

Uppdaterad
Publicerad

– Hade hon kommit in på ett boende där det finns medicinsk hjälp och annat, så hade hon fått ett lugnare avslut på sitt liv med mindre smärta och mindre rädsla än vad det nu blev, säger Tord Pettersson.

Vi sitter i Tord Petterssons mammas kök. Den 20:e december fann han henne här i lägenheten i ett mycket dåligt skick.

– När vi kom upp på sjukhuset så visade det sig att hon var uttorkad, säger Tord Pettersson.

#hemtillvarjepris

Fick cancerbesked

Tre veckor senare avled hans mor Elvy Pettersson på sjukhuset. Men historien börjar inte där utan tidigare i höstas. I oktober fick hon åka till sjukhuset med smärtor och hon hade väldigt svårt att gå. På sjukhuset konstaterades rosfeber och att hon troligen led att en cancerform kallad myelom, vilket senare konstaterades. Så hölls ett möte där frågan var om hon skulle klara av att flytta hem igen.

– Både jag och min mor ville att hon skulle komma till ett boende eftersom hon kände sig otrygg hemma och hade ont i kroppen vilket är typiskt för sjukdomen myelom. Men mötet slutade med ett beslut där min mor förvägrades boendeplats. Hon skulle klara sig hemma med utökad hemtjänst , säger Tord Pettersson.

”Jättestor oro”

– Sedan började min mor att få ondare och ondare i kroppen och hon blev mer och mer stillasittande. Min oro var ju jättestor så jag hade kontakt med biståndshandläggare igen. Jag hade även kontakt med sjukvården och med enhetschefen för hemtjänsten, berättar Tord Pettersson.

Förödande uttorkning

Så åter till den 20 december – dagen Tord Pettersson hittade henne uttorkad. Två dagar tidigare hade Tord Pettersson bett distriktsköterskan att övertala mamman att åka till sjukhus. Men hon var fortfarande kvar hemma.

– När hon kom upp på sjukhuset så visade det sig att hon var i ett mycket dåligt medicinskt tillstånd. Hon var uttorkad. Hon hade troligen nedsatt njurfunktion sedan tidigare men uttorkningen var förödande så hon kom upp med akut njursvikt, säger Tord Pettersson.

Ville se bättre avslut

Tord Pettersson önskar att hans mamma hade fått ett värdigare avslut på sitt liv.

– Hade hon kommit in på ett boende  där det finns medicinsk hjälp och annat så hade hon fått ett lugnare avslut på sitt liv med mindre smärta och mindre rädsla än vad det nu blev, säger han.

Tord Pettersson har nu anmält kommunen för bristande vård och omvårdnad. Både till Inspektionen för vård och omsorg och till Patientnämnden.

Läs mer:

Äldreomsorgschefen: ”Det är olyckligt att det sker”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet