Luleå och Överkalix slog värmerekord förra året.

Värmerekord i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

 Luleå och Överkalix slog värmerekord förra året, enligt SMHI:s väderstationer. Arvidsjaur snuddade nära sitt tidigare rekord.

Luleå flygplats noterade 2015 årsmedeltemperaturen +4,5 grader (normaltemperatur +1,6). Överkalix-Svartbyn +3.1 (+1,6) och Arvidsjaur +2,4 (-0,1).

I Luleå har mätningar registrerats sedan 1945, i Överkalix sedan 1962 och i Arvidsjaur sedan 1996.

Kyligare västerut

Totalt slog tolv av SMHI:s väderstationer med långa mätserier värmerekord för ett helt år.

– Vi hade lite av en ost-västlig temperaturgräns över Europa under året, där det var varmast i de östra delarna. I till exempel Finland var det varmaste året som uppmätts. Längre västerut var det något kyligare än normalt under delar av sommarhalvåret, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI, till Nyhetsbyrån Siren.

”Fortsatt temperaturökning”

På Holmön utanför Umeå har temperatur noterats sedan 1854 och där bräcktes den gamla högstanoteringen från 1934, annars var de rekord som nu registrerades endast ett år gamla. I Sverige som helhet var 2015 det tredje varmaste året hittills.

– Det är bara att räkna med fortsatt temperaturökning framöver i takt med klimatförändringarna, säger Sverker Hellström.

– El Nino-fenomenet i Stilla havet har kulminerat nu så vi kanske kommer att få några år då det inte blir fullt lika varmt. Men temperaturen kommer att gå mer upp än ner, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

SMHI:s mätstationer

På följande tolv av SMHI:s stationer var fjolåret det varmaste sedan mätnngar mätningarna började noteras på respektive plats:

Överkalix-Svartbyn, Luleå flygplats, Bjuröklubb, Holmön, Skagsudde, Brämön, Örskär, Svenska Högarna, Landsort, Harstena, Ölands norra udde samt Gotska Sandön.

Arvidsjaur och Vindeln-Sunnansjönäs tangerade sina tidigare högsta värden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.