Vill bygga Sveriges nordligaste kloster

Uppdaterad
Publicerad

I Lannavaara nordost om Kiruna vill tre nunnor förvandla den gamla skolan till ett kloster.

För två år sedan besökte Nordnytt tre nunnor som planerade att bosätta sig i Nattavaara. Men deras planer ändrades och i dag har de hittat ett hem i byn Lannavaara, sju mil söder om Karesuando. Där planerar systrarna att bygga Sveriges nordligaste kloster.

Syster Amada och syster Karla har bott i Norrbotten sedan två och ett halvt år tillbaka. Under det senaste året har de bott i Lannavaara och nu hoppas de på att den här gamla skolan ska bli ett kloster.

– Jag hade väl redan haft inom mig den här bilden. Det var det jag letade efter. Vara lite borta från allt och nära naturen och leta efter skog och vatten och här fanns allt sånt. De tecknena var helt klara. Sen kände jag inom mig att den här tystnaden är som gjord för att be i och som gjord för ett kloster, berättar syster Amada.

– Jag kände på en gång att det här är min plats i livet, säger syster Karla.

Egen orden

Ritningarna på klostret är klara men det är ett stort projekt och mycket pengar som behövs. Speciellt då nunnorna bara har två små inkomstkällor. Det är försäljningen av hemmagjorda tvålar och syster Karlas träskulpturer. Nunnorna har satt sina förhoppningar till donationer.

– Jag tror att gud vill ha ett kloster här. Jag tror att det är många människor som vill ha det. Jag tror det kommer göra gott för många och det verkar som att hela byggnaden väntar på att bli ett kloster, säger syster Amada med ett leende.

Systrarna har en egen orden vilket betyder egna vardagsrutiner som ska följas. Klockan fem varje dag börjar deras dag som sedan slutar halv tio på kvällen. Under dagen ska de vara tysta när de utför arbete, studier och böner. Förutom vid middag då de pratar i en halvtimme.

– Tystnaden är viktig för att kunna Jesus röst i våra hjärtan. Gud pratar i vårt inre. För att kunna höra det behöver man tystnad, säger Syster Amada.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.