Grafen är ett enda atomlager tjockt och det starkaste material som man har hittills mätt upp. Det är genomskinligt, strömledande, böjligt och helt nytt
Och Nunasvaara, en mil öster om Vittangi i Kiruna kommun, kan bli platsen där råmaterialet grafit hämtas. I stället för att borra, spärnga och krossa ska Talga resources såga ut blocken direkt ur berget
Och som ett närmast sagolikt sammanträffande är just Vittangimalmen perfekt för en helt ny metod.
– Vi har testat malm från alla möjliga platser i världen, men under det senaste ett året har vi inte hittat någon som fungerar som den här, säger vd Mark Thompson.
Berget från provbrytningen ska köras till i en testanläggning i Tyskland och i ett enda processteg ska grafit omvandlas till grafen.
– Men när vi har kommit på hur vi ska göra processen på rätt sätt kan vi bygga anläggningar här i Kirunaområdet, säger Mark Thompson.
Lyckas man med det, då ligger världsmarknaden öppen. Mark Thompson tror att grafen kan få samma genomslag som aluminium, kolfiber eller till och med plast.
– Grafen har ungefär samma komersiella stig framför sig. Just nu är det väldigt dyrt och väldigt dyrt att tillverka, men med malmkroppen utanför Vittangi har vi potentialen att nå ett genombrott i att kunna produktionen billigare.
Men det finns frågetecken. Forskning kring grafen pågår i hela världen, men hittills har ingen som har lyckats framställa grafen i industriell skala.
Om Talga resources lyckas återstår att se. Företagets konsult i Tyskland, Georg Hochwimmer, säger till SVT att det är det som pilottesterna med Vittangimalmen ska visa.
- Vi hoppas att det ska visa sig att den här metoden ska gå att tillämpa i industriell skala. Men det kan vi säga först när vi har testat att skala upp processen från labbskala till pilotanläggning, säger han.
Dessutom ska det finnas en marknad för det helt nya materialet. Går det att sälja produkter från pilotanläggningen?
-Det är inte det viktiga i det första skedet. Det gäller till en början att komma fram till ett mönster för hur produktionen ska gå till. Om det lyckas kan det också bli aktuellt att sälja grafen, säger Georg Hochwimmer.
Talga resources räknar med att investeringen stannar på blygsamma 29 miljoner australiska dollar (ca 197 miljoner kronor) och att investeringen ska vara betald efter bara 1,4 års produktion. Under gruvans hela livslängd kalkylerar bolaget däremot med en vinst på 3,3 miljarder kronor.