Fler vill ta emot flyktingbarn i sina hem

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt många vill hjälpa de flyktingbarn som kommer ensamma till Örebro. På bara några veckor har ett femtiotal familjer hört av sig till kommunen och velat bli familjehem.

– Det är en fördubbling av antaölet personer som hör av sig med intresse av att ta emot ett barn i sitt hem, säger Jenny Åkerström gruppledare för familjeboende Örebro kommun.

Enligt avtalet med Migrationsverket skulle Örebro kommun ta emot 140 barn under 2015 men redan nu har det kommit över 200 barn och ungdomar och det kommer fler. Örebro kommun har i dagsläget inte tillräckligt med boenden, men Jenny Åkerström menar att kommunen självklart löser boendesituationen för alla barn som kommer.

#flykt

– Det behövs fler boenden och vi är otroligt glada och tacksamma över att så många ställer upp. Det vittnar om ett stort engagemang för utsatta barn och människor idag, säger Jenny Åkerström.

Svalt intresse i övriga länet

SVT har frågat samtliga länets tolv kommuner om de märkt ett ökat intresse från invånarna att bistå i kommunens flyktingmottagande. Flera kommuner svarar att många invånare frågar framför allt hur man kan skänka kläder och mat till behövande.

– Flera personer har ringt till socialkansliet och frågar hur de kan skänka saker, säger Patrik Jonsson, socialchef Karlskoga kommun.

– Hittils har två personer hört av sig angående familjehem till ensamkommande, säger Majlill Persson socialchef i Laxå kommun.

Bland länets kommuner är det bara i Örebro som intresset för att bli familjehem för ensamkommande ökat kraftigt.

I Kumla har man inte märkt något ökat intresse av att vara familjehem eller jourhem för ensamkommande, inte heller i Askersund.

– Vi har inte haft några påringningar eller förfrågningar om att bli familjehem, jourhem eller andra frågor om att kunna hjälpa till den senaste tiden, säger Ewa-Marie Ernlund Svensk, socialchef Ljusnarsbergs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet