Foto: SVT

Positiv till överenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens överenskommelse mellan regeringen och Alliansen kan kommuner komma att tvingas ta emot flyktingar. I Lekeberg ses beslutet som positivt från politiskt håll – trots att kommunen är en av de mest flyktingglesa i Sverige.

– Vi är inte negativa till gemensamt ansvar, säger Wendla Thorstensson (C), kommunalråd i Lekeberg.

Lekeberg har under flera år hört till de kommuner som tagit emot allra minst antal flyktingar i landet. Mellan åren 2006 och 2014 tog kommunen emot tre personer.

I och med dagens överenskommelse kan Lekeberg tvingas ta emot fler än den gjort tidigare – ett scenario Wendla Thorstensson inte känner sig helt främmande för.

– Vi är positiva, men vill att staten ger en kostnadstäckning för byggnationer.

– Det måste till fler bostäder och vi jobbar aktivt för att lösa den frågan, säger Wendla Thorstensson.

Hur många fler asylsökande kan det bli tal om i Lekeberg?

–  Det är svårt att uttala sig om, men det är klart att det kan bli fler. Den senaste siffran från december är 25 men det finns en sannolikhet att det blir fler än så.

Förberedd på överenskommelsen

Enligt Wendla Thorstensson fick kommunen svara på en remiss angående det som kallas ”gemensamt ansvartagande” i slutet på förra året. Den handlade bland annat om vilken syn kommunen hade på att behöva ta emot fler asylsökande.

– Svaret var enhälligt positivt. Vi har också börjat ta emot fler och man kan väl säga att vi har börjat vår resa även om vi kan göra mer.

– Vi funderar kring plan- och bygglagen och försöker få fram snabbare byggnationer. Det här är till stor del en bostadsfråga.

Hur tror du väljarna i Lekeberg ser på det här?

– Det går så klart inte att uttala sig för alla medborgare. I grunden handlar det om lösa bostadsfrågan och det är angeläget för alla. De som hittills kommit är en jätterikedom för kommunen och jag har känt ett positivt gensvar från det civila, säger Wendla Thorstensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.