Foto: Thomas Wedin/SVT

Alarmerande höga halter av miljögift i Kumlafisk

Uppdaterad
Publicerad

Efter en undersökning står det klart att det finns förhöjda halter av ämnet PFOS i vatten och fisk i sjöar intill Kvarntorps industriområde.

Kumla kommun går nu ut med en avrådan från att äta fisk från sjöarna Söderhavet och Nordsjön i kommunen. Åtminstone tills ytterligare utredningar gjorts.

Anledningen är att man hittat mycket höga halter av PFOS (perfluoroktansulfonat) i vattnet. Ett ämne som har mycket allvarliga effekter på hälsa och miljö. Mätningarna visar 750 mikrogram PFOS per kilo fisk, ett värde som är omkring femtio gånger högre än de uppmätta medelvärdena i Hjälmarfisk.

Enligt miljöchefen i Kumla kommun, Peter Eriksson, är det alarmerande siffror som kommunen nu brottas med.

– Det är de högsta värdena som hittills uppmätts i Sverige, konstaterar han.

De förhöjda halterna har främst hittats i det vattenfyllda dagbrotten Söderhavet, där det tidigare bröts alunskiffer. Det är första gången halterna PFOS mäts i Söderhavet och Nordsjön.

När miljökontoret i Kumla fick provsvaren reagerade de på de höga halterna och mätresultaten har kontrollerats en gång till. Under kontrollen hittade man inga fel i hanteringen av proverna.

De uppmätta halterna är inte högre än livsmedelsverkets rekommenderade gränsvärden, men kommunen avråder alltså ändå från att äta fisken. Mätningarna har gjorts på abborrar.

Vad är PFOS?

– PFOS är ett ämne som är mycket persistent, det vill säga att det bryts ner extremt långsamt. Har det väl kommit ut i naturen är det svårt att bli av med. De finns kvar längre än de sedan tidigare kända miljögifterna PCB och DDT.

– PFOS används ofta i rengöringsmedel och brandsläckningsskum. Det används också i elektronik- och verkstadsindustrin. Eftersom PFOS är fett- och smutsavvisande ytor så används det även i textilier och läderprodukter.

– Det fattas forskning om hur PFOS påverkar ekosystem, men i studier som gjort på försöksdjur har man sett att PFOS ger skador på levern och kan påverka reproduktionsförmågan negativt, samt ha cancerogena effekter.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.