– De tio finalisterna gör alla ett gediget miljöarbete. De är förebilder med högt ställda miljömål. Vi hoppas att landets övriga kommuner låter sig inspireras av dessa gröna toppkommuner, säger Mikael Salo, Miljöaktuellts chefredaktör.
Miljöaktuellts kommunrankning mäter aktivitet och ambition på miljöområdet i Sveriges kommuner. Rankningen består av flera delar, bland annat en egen enkät som består av 30 miljörelaterade frågor som hela 258 av Sveriges 290 kommuner har besvarat.
Exempel är om kommunen har en miljöplan som knyter an till de nationella miljömålen, ställer krav på minskning av växthusgaser som motsvarar det nationella klimatmålet för 2020, tar hänsyn till ekosystemtjänster i sitt planarbete och om kommunen har infört köttfria dagar i sina matserveringar (eller minskat köttkonsumtionen på annat sätt).
Brett engagemang
Örebro kommun får utmärkelsen både för sitt breda miljöengagemang och för att kommunen är pionjär på investeringsområdet.
– De levererar på ett stort antal punkter, och spetsen ligger i att utesluta dålia investeringar i till exempel kolbolag, säger Mikael Salo.
Örebro kom trea i förra årets rankning. Kommunalrådet Lennart Bondesson (KD) är förstås nöjd med att få bekräftelse på kommunens strategiska arbete med miljöfrågorna.
– Det här sporrar oss att fortsätta förbättra miljön i Örebro. Ett område som vi tänker ta oss an är att hitta vägar att motivera medborgarna till större miljmedvetenhet.
– Vi strävar också efter att minska på köttet i våra måltider, och fundera över hur vi kan minska biltätheten, säger Lennart Bondesson.
Rankingen
Fem i topp: (kommun, poäng)
1. Örebro, 47,26
2. Lomma, 46,38
3. Göteborg, 45,94
4. Västerås, 45,89
5. Karlstad, 45,74
Fem i botten:
286. Ånge, 5,14
287. Dorotea, 5,05
288. Vingåker, 4,97
289. Surahammar, 4,03
290. Nordmaling, 1,83
Maximalt antal poäng som kommunerna kan få i Miljöaktuellts rankning är 60.
Källa: Miljöaktuellt