• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Misstänkt IS-rekryterare gripen i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen (Säpo) slog under måndagsförmiddagen till i Örebro.

En man i 45-årsåldern greps – misstänkt för att bland annat ha rekryterat till terroristorganisationen Islamiska staten (IS).

Under måndagsmorgonen grep Säkerhetspolisen en man i 45-årsåldern, som sedan tidigare är ostraffad i Sverige. Mannen greps i Örebro.

Senare på eftermiddagen kom uppgifter att Säpo gripit ytterligare en person i Stockholmstrakten, även han misstänks ha utbildat terrorister.

Terroriströrelsen IS

Enligt ett pressmeddelande ska insatserna inte ha någon koppling till varandra.

Förhör under eftermiddagen

Enligt åklagaren Ronnie Jacobssom är mannen i Örebro skäligen misstänkt för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

– Han greps under förmiddagen i Örebro. Efter lunch kommer mannen att förhöras, säger Jacobsson till SVT Örebro.

Anders Kassman, operativ chef på Säpo, säger till SVT Örebro att en av terroristorganisationerna som det handlar om är IS, Islamiska staten.

– Det jag kan säga är att rekryteringen är kopplad till våldsbeakande islamistisk extremism och är kopplad till det som sker då många personer från sverige åker ner till Syrien och Irak men inget mer precist än så. IS, eller Isis, är en organisation som är väldigt framträdande där nere men det finns även andra organisationer, poängterar Kassman.

– Men i det här fallet väljer vi att säga att det handlar om rekrytering till våldsbeakande islamistisk extremism.

Vad kan du kommentera om insatsen imorse?

– Det gick väldigt lugnt till. Jag skulle vilja säga att anledningen till det här är att Örebro är den fjärde staden efter Stockholm, Göteborg och Malmö där flest åker ifrån och där har vi sett kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna. Moskéer som har fungerat som en samlingspunkt men även att man har använt kaféer för att rekrytera personer som är mottagliga. För säkerhetspolisens del är det otroligt viktigt att kunna agera för ytterst så står det liv på spel.

Kan det bli aktuellt med fler gripanden?

– Det finns inget i dagsläget som gör att jag kan säga vad som kommer att hända i närtid, men det går inte att utesluta att vi kommer att göra fler tillslag framöver.

Finns det fler terroristrekryterare i Örebro?

– I den delen kan det vara så att det finns fler som håller på med rekrytering i Örebro regionen och därför vill vi uppmana personer som kan ha kunskap om det att höra av sig till säkerhetspolisen, avslutar Kassman.

Pågår radikalisering

Säpo har, enligt ett pressmeddelande, sedan tidigare en klar bild av att det pågår radikalisering och rekrytering i Örebro och tillslaget är en del av insatsen som görs mot lokal rekrytering.

Kopplingar finns till moskéer i Örebro och Eskilstuna som fungerat som samlingspunkter.

Rekryteringen ska, enligt Säpo, främst ha skett i organiserad form på andra platser, exempelvis kaféer och andra samlingslokaler. Inga religiösa församlingar ska stå bakom rekryteringarna.

”Det är enskilda individers brottsliga verksamhet som står bakom”, skriver Säpo.

Enligt Säpo är Örebro, efter Malmö, Göteborg och Stockholm, den stad där flest personer har rest för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska extremistgrupper.

Enligt uppgifter till SVT Örebro ska mannen som gripits varit verksam inom moskéer i Västerås, Jönköping och Eskilstuna.

– Om vi visste något så skulle vi brutit kontakten med honom, säger företrädare för Västerås Moskée.

– Man blir rädd när man hör det. Vi ska leva som svenska muslimer och inte ha något med utländska konflikter att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet