Det var under måndagsmorgonen som Säkerhetspolisen grep en man i 45-årsåldern i Örebro. Säpo har, enligt ett pressmeddelande, sedan tidigare en klar bild av att det pågår radikalisering och rekrytering i Örebro och tillslaget är en del av insatsen som görs mot lokal rekrytering. Enligt Säpo är Örebro, efter Malmö, Göteborg och Stockholm, den stad där flest personer har rest för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska extremistgrupper.
– Det kan ju vara att det finns nyckelrekryterare och att man fått fritt spelrum till att kunna rekrytera, säger terrorismforksaren Magnus Ranstorp.
– Mycket bygger på vilka nyckelpersoner som finns i området som kan påverka rekryteringstakten men det handlar det också om vilket motstånd de möter lokalt. Nu var Örebro ganska tydliga och snabba med att vakna.
Vad driver unga människor att låta sig rekryteras?
– Det är ofta unga män och kvinnor utan jobb. De har ofta ett svartvitt tänkande och med bakgrund av småkriminalitet, ibland värre krimimalitet. De är ofta lite grann som samhällets förlorare så de kan vara väldigt lättpåverkade. Sen handlar det också om deras aktiviteter på sociala medier kan också påverka dem.
Enligt honom kan det finnas många drivkrafter som gör att unga attraheras.
– Sen är det rekryterare som manipulerar de här svagheterna och då blir det att man går från att vara ingen – en förlorare, sen helt plötsligt har man chansen att bli någon – en hjälte.
Var i processen borde det har stoppats?
– Det är svårt att göra något förebyggande när man har växande segregation. Det handlar i grunden om att alla känner sig trygga i samhället. Det är mycket värre på många andra platser men i grund och botten så borde Örebro ha en bra förutsättning. Det finns viss segregation men det finns också bra förutsättningen eftersom det är ett litet samhälle i jämförelsen med exempelvis Göteborg, där man har ännu större sociala problem. Men man måste vara uppmärksam och lokala krafter måste ta tag i detta. Föreningslivet måste också vara vakna, de måste växla upp sina insatser. Det skickar signaler att man visar att det finns åtgärder mot så kallade rekryterare i Örebro, avslutar Ranstorp.