– Först kanske jag blev lite snopen att dom ens skulle hitta ut hit, men det är kul, skrattar Sebastian Johansson som är en av de 7- 8 lokala killar som spelar i Östra Ryds IF:s juniorlag.
Sedan i höstas fylls hans lag ut av ett tjugotal killar, varav de flesta bor på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Söderköping. Varje tisdag- och torsdagkväll kommer de åkande med bussen de två milen till Östra Ryd för att träna.
– Först trodde jag aldrig att jag skulle lära mig namnen överhuvudtaget, men det visade sig att allting satt efter en månad ungefär, säger Alexander Johansson.
Blev väldigt glad
En av dem som nu spelar i laget är Rigers Selishta från Albanien. Han blev väldigt glad när erbjudandet kom om att få åka ut till Östra Ryd och spela fotboll, men också nervös erkänner han.
– Jag skulle träffa ungdomar från ett annat land och jag pratade inte så bra svenska.
Men ledaren Adis Kulenovic säger att det har varit mycket enklare att få ihop laget än de vågat hoppas:
– Vi tog det ju väldigt lugnt. Vi började med att umgås vid tre tillfällen, spelade lite matcher och lärde känna varandra. Sedan har det trappats upp hela tiden. Nu är det ju lira matcher och vilja vinna serien det handlar om!
Har blivit kompisar
Från början kom initiativet från Olivlunden, som är boendet för ensamkommande flyktingungdomar i Söderköping. Men i Östra Ryd var man inte sena att haka på och utan killarna från boendet skulle det inte finnas underlag för ett juniorlag här ute.
Flera av dem har blivit kompisar även utanför plan, till exempel Rigers och Alexander.
– Jag har lärt mig mycket om att spela fotboll och av att träna med andra pojkar som man inte känner från början, så det är mycket bra, säger Rigers.
Även Alex Berndtsson och Abdu Ali hänger ihop på fritiden.
Och hur går det då, förstår de varandra hela tiden?
– Om jag inte förstår kan han förklara för mig, säger Abdu.
”En jättefin möjlighet att hjälpa”
Enda problemet är att när träningen slutar någon gång efter nio på kvällen har bussarna slutat gå. Lösningen har blivit att engagerade Östra Rydsbor skjutsar killarna tillbaka till Söderköping.
– Jag ställer upp på detta därför att jag tycker att det är en jättefin möjlighet att hjälpa de här ungdomarna att integrera sig i det svenska samhället, samtidigt som vi får landsbygdsutveckling skulle man kunna säga, säger Anton Fagerstedt som är en av chaufförerna den här kvällen.
Men beroendet av ideella krafter riskerar också att bli en svaghet. Föreningen ligger nu på Östgötatrafiken om att utöka bussturerna på kvällen. Hittills utan något större gensvar, säger Anton Fagerstedt.
Så hur länge kan han hålla på att köra?
– Ja, så länge som vi är så pass många som ställer upp kan jag stå ut med att köra, men det är ju för att jag har byggt upp en relation till några av dom här killarna också.