– Det här är en nödlösning. Mamma kan inte sitta ensam hemma och bara vara ledsen, säger Wiwi Heggblad.
Hennes mamma, Kerstin Johansson, är 94 år och bor ensam i en tvåa i Norrköping.
– Det är dåligt med mig, kroppen är slut, säger Kerstin.
– Och värken som jag har.. Jag äter så mycket mediciner så det är bedrövligt. Usch. Som tur är har jag två snälla barn som kommer hit och som turas om på dagarna så att jag får lite mat i mig.
Hemtjänst inget bra alternativ
Kerstin Johansson har klarat sig själv länge, trots både benskörhet och dålig syn. Men när hennes nära vän gick bort för ett tag sedan blev hon snabbt sämre. Hon har rasat i vikt och är ledsen och ensam. Därför är hemtjänst inte ett bra alternativ för Kerstin, menar dottern.
– Mamma vill ju inte vara ensam och bara sitta här i lägenheten, nu när hon inte är rörlig längre och inte kan ta sig någonstans. Och hemtjänsten har ju inte tid att vara med mamma på det sättet.
Idag är det Wiwi Heggblad och hennes bror som hjälper Kerstin med det praktiska, som att städa, handla och laga mat. De försöker få en plats på äldreboende. Men kommunen har beslutat att Kerstin inte har behov av det. Det faktum att Kerstin inte har hemtjänst försvårar hennes chanser ytterligare.
– Det är det vi har fått höra från kommunen. Men vi gör ju det jobbet, min bror och jag. Vi gör det jobb som hemtjänsten skulle göra. Och då blir liksom mamma straffad för att vi gör det. Då får inte hon komma in på äldreboende.
Arbetsrummet blir mammas sovrum
Wiwi Heggblad har även en man som är dement och som hon också tar hand om just nu. Han står i kö till särskilt boende, men i Norrköping är kön lång. Än så länge har det fungerat i alla fall tack vare den dagverksamhet som kommunen erbjudit till Wiwis man.
Men snart läggs den verksamheten ner och Wiwi inser att hon kommer att få svårt att få ihop tillvaron. Hon kan inte lämna maken ensam hemma. Så för att slippa pendla har hon bestämt sig. Hon ska ta hem mamma. Ett arbetsrum får tillfälligt göras om till sovrum.
– Ja. Mamma vill det också. Jag kan inte ha det så här. Hon kan inte sitta här och vara ensam och ledsen, det mår inte jag bra av heller. Det här är en nödlösning. Så hoppas jag att kommunen tänker om, säger Wiwi Heggblad som överklagat kommunens beslut till Förvaltningsrätten.
Kraftig minskning av platser
De senaste åren har inriktningen i Sverige varit att äldre ska bo kvar hemma så länge som möjligt. Antalet platser på äldreboenden har minskat kraftigt under lång tid. Bara de senaste fem åren har antalet personer med plats på permanent särskilt boende minskat med 5.300 visar Socialstyrelsens senaste årliga statistikrapporter.
I Norrköping är bristen på platser mycket stor. Även äldre som beviljats plats på äldreboende får vänta. Just nu står omkring 100 personer i kö.
– När vi har sådan brist på platser måste man verkligen hålla sig noga till kriterierna för att de som har allra störst behov får platserna. Vi måste prioritera, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköping.
Är det så det har blivit nu att man kanske får räkna med att ta hem sin mamma när hon blir gammal?
– Det är ju inte tanken. Vi jobbar ju för att kunna möta behovet av särskilda boendeplatser och för att utveckla hemtjänsten ännu mer, säger Eva-Britt Sjöberg.