– Det var med lättnad vi mottog detta besked. Nu kan vi planera för den fortsatta verksamheten i Klinthagen samtidigt som vi får mer tid för planeringen av den långsiktiga kalkstensförsörjningen på Gotland. Vi avser att fortsätta verksamheten på Gotland i många år framöver, säger Mikael Lindberg, platschef Nordkalk Storugns, i ett pressmeddelande.
Vid Klinthagen har Nordkalk brutit kalk sedan 1980-talet men stenen i brottet håller på att ta slut. Därför har Nordkalk under lång tid försökt att få tillstånd till ett nytt kalkbrott i Ojnareskogen. Där meddelade regeringen i somras att området som berörs av kalkbrytningen ska klassas som natura 2000-område. Därmed blir kalkbrytning i Ojnareskogen mycket svårt att få till stånd.
Får fortsätta kalkbrytning
För Nordkalk så ökar detta vikten av att kunna fortsätta att bryta kalk i Klinthagen. Bolagets ansökan om att utöka kalkbrottet har mött motstånd från bland annat Naturvårdsverket som menar att skyddade djur- och växtarter kan skadas.
Domstolen menar dock att den inverkan som kalkbrytningen får på dessa arter, inte hotar deras population i stort. Nordkalk får därmed tillstånd att fortsätta brytningen i brottet.
Ett villkor är att företaget skapar ett nytt fortplantningsområde för de hotade fjärilsarterna apollofjäril och svartfläckig blåvinge eftersom ett sådant område försvinner i samband med brytningen.