– Det är mycket skuld och skam. Både hos förlossningspersonalen som tycker att det är förfärligt jobbigt att kanske ha orsakat en sådan här skada eller inte kunnat förebygga den, och dels hos patienten, säger Eva Uustal, kvinnokliniken på US i Linköping.
Startade ett register
Eva Uustal har jobbat länge med att uppmärksamma förlossningsskador. Hon är med i flera nationella projekt och för ett år sedan startade hon Bristningsregistret, ett nationellt register där sfinkterrupturer, allvarliga bristningar långt ner mot ändtarmen, registreras och följs upp.
– Vi har just nu 1500 kvinnor i det registret och tack vare dom kan vi få väldigt mycket kunskap som i nationella perspektiv är helt unikt, säger Eva Uustal.
Flera satsningar
Förlossningsskador är ett område som kommer att studeras närmare i Region Östergötland nästa år. Hälso- och sjukvårdsnämnden vill utreda vilka behov som finns och hur mycket resurser som behövs.
Även Sveriges riksdag har beslutat att satsa 400 miljoner kronor om året för att förlossningsvården ska förbättras. Men det har ännu inte beslutats hur pengarna ska användas.
– Kan vi få bort den här skammen och skulden, så finns det förutsättningar att få det här att fungera väl, säger Eva Uustal.