Nya turer kring träffpunkterna

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli volontärer delvis som arbetar med träffpunkterna för äldre i Norrköping. Det säger nu politikerna som först ville ta bort alla anställda och spara 10 miljoner kronor. Nu väntas istället besparingar på andra ställen.

För några veckor mötte Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, 500 arga pensionärer i Norrköping. De protesterade och ville behålla sina träffpunkter.

I SVT Nyheter Öst har hon i veckan fått se hur andra kommuner i länet gör med liknande verksamhet.

Träffpunkter för äldre

Olika i kommunerna

I till exempel Vadstena sköts de här mötesplatserna för äldre med hjälp av frivilliga krafter. I Mjölby däremot är det personal anställd av kommunen. I Linköping är det en blandning.

– Det finns ett stort engagemang bland frivilliga i vårt län. Det visar att det inte är omöjligt att göra så här som många sagt, menar Eva-Britt Sjöberg (KD).

Vård- och omsorgsnämndens ursprungsförslag gick ut på att träffpunkterna i Norrköping helt skulle skötas av ideella krafter. En nödvändig personalbesparing på tio miljoner kronor.

Delvis ideellt

Men efter pensionärernas protester sköts beslutet upp. Nu är inriktingen istället att ha delvis ideell verksamhet, men Eva-Britt Sjöberg vill inte precisera hur mycket.

– Nämnden har ett befarat ett underskott på 10-20 miljoner kronor. Så det man inte sparar på det ena måste man spara på det andra.

Så ni kommer få spara på något annat istället?

– Det presenterar vi imorgon, säger Eva-Britt Sjöberg.

Imorgon ska alltså nämnden berätta mer om sitt nya förslag för Träffpunkterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träffpunkter för äldre

Mer i ämnet