Stor efterfrågan på SFI

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings tidigare enda SFI-skola har blivit tre inom loppet av ett år. Och då har alla de asylsökande som kommit under 2015 inte ens fått ansöka till utbildningen än. Nu fruktar flera SFI-utbildningar för en hektisk framtid.

Stämningen är glad och förväntansfull när finansminister Magdalena Andersson (S) stiger in i ett av klassrummen på S:t Olofsskolan i Norrköping på måndagen. Hit har hon kommit för att skapa sig en bild av hur situationen är för SFI-utbildningen här.

– Eleverna har ökat med ungefär 200-300 varje år sedan 2013. Vi hade först bara S:t Olofsskolan men sen har vi fått skaffa oss två skollokaler till för att få plats med alla elever. Det har gått bra hittills faktiskt, säger Anders Frick, rektor för SFI-utbildningen i Norrköping.

Trycket kommer öka

Men utökningar som den här är bara början för SFI-utbildningar runt om i Sverige.

Den stora andelen asylsökande som kommit i år har inte ens fått börja sin svenskundervisning ännu. För att få ansöka krävs nämligen att man har fått uppehållstillstånd, vilket de flesta inte har hunnit få eftersom att det kan ta upp till två år i dagsläget.

Det betyder att SFI-utbildningarna står inför ett hårt tryck, fast först längre fram.

– Att läsa SFI är en rättighet först efter att du har blivit folkbokförd i en kommun, så därför blir det en automatisk fördröjning där. Vi, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket befarar att väldigt många fler elever kommer behöva SFI i framtiden . Om det är 100, 500 eller mer det är det ingen som vet, säger rektor Anders Frick.

Hur klarar ni en sådan utökning?

– Vi letar lokaler och ska rekrytera lärare. Men visst, vi är inte de enda som letar, men jag hoppas att vi ska klara det här i fortsättningen också, säger han.

Mer resurser behövs

Även Magdalena Andersson lyfte fram lokaler och lärarrekrytering.

– Det viktigaste är att det finns resurser för att klara utvecklingen. Vi kommer att få göra prioriteringar i budgeten och nu har också regeringen skjutit till pengar åt kommunerna och landstingen för just flyktingmottagning, säger hon.

Räcker det eller behövs det mer pengar?

– Vi ska följa det här och se, men vi får göra omprioriteringar.

Vi lär oss av varandra

Ali Asde går sitt tredje år på SFI-utbildningen i Norrköping och ser även han utmaningarna med att hitta tillräckligt med lärare. Däremot tycker han inte att fler elever skulle vara en nackdel.

– Vi får 20 timmar i veckan med lärarna så visst påverkas det av att det kommer fler elever. Men vi lär oss också av varandra. Det räcker inte med att vara i skolan utan vi måste träna hemma också och med varandra, säger Ali Asde.

Att SFI-utbildningen i Norrköping ändå vuxit beror på att det antalet människor som söker asyl i Sverige har ökat under en längre tid.

Just här har de även fått bistå gymnasieskolorna, som inte klarat av att ta emot alla elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.