Amin Sayed har bott på förläggningen i Gusum i nästan tre år. Trots att han fick uppehållstillstånd för över ett år sedan väntar han fortfarande på en kommunplacering

11.000 flyktingar väntar på kommunplacering

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 11.000 personer som fått uppehållstillstånd tvingas bo kvar i Migrationsverkets bostäder i väntan på en kommunplacering. 583 av dem har väntat i över ett år. Det visar nya siffror från Migrationsverket.

Bristen på bostäder ute i kommunerna gör att allt fler flyktingar med uppehållstillstånd i Sverige blir kvar på Migrationsverkets bostäder.

”Inte en timme inte en dag, ett år, det är lång tid”

– Jag vaknar varje dag och har inga planer för vad jag ska göra så sen tittar jag på tv, lagar mat, sen sover jag, säger Amin Sayed.

– Så är det alltid, inte en minut, en timme, en dag. Ett år, det är väldigt lång tid, tillägger Amin.

Det är andra gången vi träffar Amin. Redan i början av sommaren träffade vi honom. Då hade han planer och såg ljust på framtiden, men när han i dag fortfarande står kvar på samma plats och utan att veta någonting mer, är han betydligt mer uppgiven.

– Det är jättesvårt. Jag väntade i ett år på uppehållstillstånd jag tänkte det blir bättre om jag får det. Nu har jag uppehållstillstånd men det är samma sak. Jag väntar, säger han.

583 personer bor kvar i Migrationsverkets bostäder trots uppehållstillstånd

20-årige Amin är en av alla de 583, som trots uppehållstillstånd bor kvar i Migrationsverkets bostäder, och som i över ett års tid tvingats vänta på en kommunplacering.

– Man kan inte göra någonting. Om jag vill studera på universitetet om jag vill arbeta så måste jag först ha en egen lägenhet. Jag tänker på att jag en dag blir sjuk på att bara vänta och vänta, säger han.

Han bor sedan nästan tre år tillbaka i förläggningen i Gusum och lägenheten delar han tillsammans med tre andra män.

– Ja, det är bekymmersamt därför att ju längre tid man är kvar på ett anläggningsboende desto mer fördröjs möjligheterna att etablera sig i arbetslivet och samhället, säger Bengt Greijff, enhetschef vid Arbetsförmedlingen, avdelningen för integration och etablering.

”Bostadsbrist är grundproblemet”

För det är Arbetsförmedlingen som har ansvar att hjälpa Amin och alla i hans situation att bli kommunplacerade.

– Vi har ett ansvar att presentera deras ärende och deras behov av ny bostad till kommuner i landet. Sedan är det kommunernas ansvar att kunna säga ja eller nej till att ta emot dem i kommunerna, säger Bengt Greijff.

Vidare säger han att grundproblemet är att det inte finns tillräckligt många bostäder tillgängliga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.