Det är rörigt på landets a-kassor just nu. Ständiga möten krävs för att reda ut hur man ska kunna hantera det nya systemet med aktivitetsrapporter som arbetslösa numera måste lämna in varje månad. Över en fjärdedel av de arbetslösa – 46 000 – har inte skickat in sin rapport.
– Man har inte förstått, konstaterar Karin Pettersson, chef för Hotell- och Restauranganställdas a-kassa.
Oroliga medlemmar
En stor andel av medlemmarna kan till exempel inte svenska tillräckligt bra.
– De kommer ju att drabbas genom att de får sanktioner och kanske i förlängningen blir av med sin ersättningsrätt. Det är inte bra. Våra medlemmar behöver mer stöd, inte mer kontroller.
Även på elektrikernas a-kassa vittnar man om oroliga medlemmar.
– De vet inte vad de förväntas skriva i de där rapporterna, säger a-kassans chef, Alexander Augst.
Vet ni själva vad som ska stå där?
– Nej, det kan man säga att vi inte riktigt vet, och det gör inte Arbetsförmedlingen heller.
Det råder stora oklarheter kring rapporteringen och på många a-kassor är kritiken idag hård. Ogenomtänkt, rättsosäkert och dåligt skött är omdömen om det nya kontrollsystemet.
A-kassor går samman
Nu har fyra a-kassor, Byggnads, Fastighets, Seko och Elektrikerna, med totalt över en kvarts miljon medlemmar, tagit ett gemensamt beslut. De tänker inte straffa dem som inte har skickat in sin rapport.
De vill inte utfärda sanktioner på grund av missar som Arbetsförmedlingen har gjort, säger de.
Ronnie Lundin på Gotland sökte 26 jobb senaste månaden. Men när han skulle rapportera in det tog det flera timmar på grund av allt tekniskt strul och han vet fortfarande inte om hans rapport är godkänd.
– Det har varit problem hela perioden som det här har hållit på. Jag förstår ju att folk tröttnar på att hålla på och jaga, säger han.
Underkända rapporter
Det är inte bara problem med uteblivna rapporter. A-kassorna måste nu också utreda ett stort antal aktivitetsrapporter som arbetsförmedlingen har underkänt.
– Arbetsförmedlingen har inte ansett att de har sökt tillräckligt antal jobb, berättar Olle Åkerlund, chef på IF Metalls a-kassa, som redan har fått in ett hundratal underkända rapporter.
När Arbetsförmedlingen ifrågasätter en rapport måste a-kassan numera göra en utredning för att kunna fatta ett beslut om ersättning. Problemet är att den information man får från Arbetsförmedlingen är alldeles för bristfällig, enligt de a-kassor som SVT har talat med.
A-kassorna måste även kontrollera hur många lämpliga jobb som fanns att söka vid just det tillfället. Men vad är tillräckligt antal jobb? Det finns det ingen definition på.
Hur ska man veta om man har sökt tillräckligt antal jobb?
– Det vet man ju inte, det får man ta från individ till individ, förklarar Marie Linell Persson, avdelningsdirektör vid Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen ska nu utreda varför så många inte har lämnat in sina rapporter. Marie Linell Persson tycker dock inte att man har brustit i sin information.
– Det här är en bra reform. Den är även bra för individen, det blir ett tydligare ansvar.
Men Olle Åkerlund på IF Metalls a-kassa håller inte med.
– Hela den här reformen speglas av cynism, att den arbetslöse är lat. Det här systemet är bedrövligt, säger han.